Conferències sobre Friedrich Hölderlin en el seu 250 aniversari

Conferència
Comparteix aquesta informació
06/02/2013:30h

La Facultat d’Humanitats ha preparat una sessió oberta a tota la comunitat universitària sobre el pensador i poeta alemany Friedrich Hölderlin per celebrar el 250 aniversari del seu naixement. En aquesta sessió hi intervindran un professor de la nostra Facultat, Dr. Àlex Mumbrú i un ponent convidat de la Universitat de Barcelona i especialista en aquest autor, Dr. Robert Caner. És una oportunitat única d’aproximar-nos més a fons a la figura d’un autor imprescindible de la història del pensament i de la literatura universal.

Programa:

13.30 h Conferència: La nit dels déus: Hölderlin i Novalis

Dr. Robert Caner (Universitat de Barcelona)

L’intent de comprendre allò propi de l’època moderna constitueix un dels motius centrals del pensament alemany entorn del 1800 —tant de l’idealista com del romàntic. En la seva obra poètica, Hölderlin i Novalis expressen les ambigüitats característiques del món contemporani: el descriuen com la nit en què els déus han abandonat els humans i, alhora, com un temps portador d’un potencial utòpic immens.

14.15 h Conferència: Hölderlin: Poeta de la Gratitud

Dr. Àlex Mumbrú (UIC Barcelona)

L'objectiu de la conferència és presentar la figura del pensador i poeta alemany F. Hölderlin en el 250 aniversari del seu naixement. Centrarem la nostra exposició en la noció, típicament romàntica, d'escissió per explorar les diverses vies d'unificació (amor, amistat, bellesa, fusió amb la natura, acció política) que apareixen a la seva novel·la Hiperió. Per últim, mostrarem la insuficiència d'aquests diversos camins de reconciliació per centrar-nos en la gratitud com a lloc des del que cantar poèticament la vida.

15.15 h Refrigeri 

15.30 h Fi de la jornada 

Saló de Graus Complet
Saló de Graus
Facultat d'Humanitats