Inauguració de l’exposició “La Casa Gralla. El periple d’un monument” al MUHBA

Exposició
Comparteix aquesta informació
16/03/1610:00h

El dia 16 de març s’inaugura al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) “La Casa Gralla. El periple d’un monument”, una exposició comissariada per la Dra. Judith Urbano, professora i directora del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD) de UIC Barcelona.

L’exposició mostra la trajectòria de la Casa Gralla des del Renaixement fins a dia d’avui. Es podran veure, per primera vegada, la col·lecció de dibuixos extraordinàriament detallats de la façana, obra del pintor i escenògraf Francesc Soler i Rovirosa, així com el quadern de notes sobre la Casa Gralla de l’arquitecte Elies Rogent, de 1856.

La Casa Gralla, situada al carrer de la Portaferrissa, va ser una de les més admirades de Barcelona per l’ornamentació escultòrica renaixentista que, des del segle XVI, embellia la façana. Malgrat això, no es va salvar del declivi en els últims temps en mans de la noblesa, ni tampoc de l’enderrocament, tot i que la façana va estar a punt de conservar-se com a entrada monumental al carrer Duc de la Victòria que s’obria per a la promoció immobiliària.

Finalment, les pedres treballades van ser adquirides per reconstruir la casa en un altre lloc, i va començar aleshores un llarg periple. El prestigi de la Casa Gralla va ser destacat pels viatgers i els historiadors al llarg dels segles i va ser font d’inspiració per a l’arquitectura historicista fins al modernisme. Les apostes per reconstruir-la mostren tant el seu potencial de representació social com els límits de les actuacions en el patrimoni de la ciutat, fins als nostres dies.

L’exposició estarà oberta del 17 de març al 22 de maig.

Plaça del Rei, s/n, 08002 Barcelona
Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)