IV Seminari Internacional d’Antropologia de la Corporalitat

Seminari
Comparteix aquesta informació
20/06/1609:45h

El cos vulnerable

La vulnerabilitat, en paraules del filòsof d’origen lituà Emmanuel Levinas, consisteix en el fet de “trobar-se sempre exposats a l’ultratge i a la ferida”. Es tracta d’una situació constitutiva de la humanitat, i no només el fruit d’una conjuntura biogràfica, social o històrica difícil. Per aquest motiu, val la pena pensar-hi i dedicar el nostre seminari anual a explorar les correlacions entre vulnerabilitat i corporalitat, i destacar en aquest fenomen, tant l’expressió de la nostra finitud, com la possibilitat de refermar els vincles socials o la capacitat per donar-hi una resposta creativa.

SARX (Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat) té com a objectiu principal abordar les múltiples dimensions de la corporalitat humana des d’una perspectiva integradora dels sabers humanístics, científics i artístics, per tal d’oferir un nou paradigma de comprensió del cos humà que superi els discursos mútuament excloents de les ciències naturals i les ciències humanes i en faciliti una comprensió global i transversal.

9.45 h Presentació. Dr. Xavier Escribano, UIC Barcelona / Coordinador de SARX

10.00 h Conferència: “On relational vulnerability: the ethical demands of community bonding”. Elodie Boublil, Ph. D. (Archives Husserl de París, ENS-CNRS, Marie Curie Actions)

11.30 h Pausa i cafè

12.00 h Comunicacions

  • “Una lectura del cos en l’època medieval: adversitat i emotivitat”. Dra. Maria Laura Figueras (UIC Barcelona / SARX)
  • “Dolor i fragilitat a la ciutat contemporània” - Dr. Pau Pedragosa (Universitat Politècnica de Catalunya)
  • "Cuerpo y esfuerzo: en defensa de la vulnerabilidad humana”. Dra. Isabel Morales (UIC Barcelona / SARX)
  • “Vulnerabilidad y ambigüedad”. Stéphanie Perruchoud (UIC Barcelona / SARX)
  • “Del cuerpo herido a la resistencia: Heidegger y la fenomenología de la enfermedad”. Marco Sanz (Universitat Autònoma de Barcelona)

14 h Cloenda del seminari

Lloc: Campus Barcelona. Facultat d'Humanitats. A-501

Organitza: SARX. Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat