Albert Jovell (1962 - 2013) in memoriam

Llicenciat i doctor en Medicina, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, Màster i Doctor in Public Health (Harvard University) i llicenciat i doctor en Sociologia (UB).

Director de l’Institut Global de Salut Pública i Política Sanitària i membre de la Junta de Govern de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Fundador i president del Foro Espanyol de Pacients, membre del Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut, membre del Consell d’Administració de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), vicepresident del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, President de la Asociación de Pacientes con Tumores raros (APTURE), membre del Consell de la Professió Mèdica i Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya. Va ser director general de la Fundació Josep Laporte durant 13 anys i Fundador de la Universitat dels Pacients. De 1999 a 2012 va ser professor Associat de Medecina Preventiva i Salut Pública a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de més de 200 articles científics i periodístics i ha publicat 6 llibres.

Ha rebut nombrosos premis i distincions, entre quals: col·legiat d’Honor Nacional amb emblema d’or del Consell general de Col·legis de metges d’Espanya, Medalla al Mèrit Professional del Col·legi de Metges de les Illes Balears, Premi de Farmaindustria a la trajectòria individual en defensa dels drets dels pacients i recentment ha estat condecorat per la Generalitat de Catalunya amb medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari.

El Dr. Jovell ha dedicat la seva trajectòria professional a la promoció dels drets dels pacients a nivell nacional i internacional i ha portat la veu dels pacients als més alts estaments. Amb valor ha decidit compartir la seva pròpia experiència com a metge i com a pacient. Ha defensat el valor de la humanització de la medecina, afirmant que a més de “ésser un bon metge era important ser un metge bo”. Donar a conèixer les necessitats i prioritats dels pacients ha estat una altre de les seves aportacions fonamentals, promovent en els mateixos la capacitat de participar en la presa de decisions i estar més involucrats en la pròpia cura. A través de les seves publicacions, llibres i conferències ha posat èmfasi en la importància d’escoltar al pacient i mantenir l’esperança . Va ser un gran defensor de la sanitat pública i va dedicar la seva labor per a que els centres assistencials i hospitals fossin més propers a les necessitats dels pacients. 

Asociación de Informadores de la Salud. Albert Jovell: La voz de los pacientes:
"Albert Jovell era y lo seguirá siendo, la voz de todos nosotros."

Col.legi de Metges de Barcelona. Dr. Albert Jovell i Fernández (1962-2013), in memoriam:
"Jovell va dedicar la seva tasca professional a la promoció i defensa dels drets dels pacients."

Regimen Sanitari 2.0. Albert Jovell. In memoriam: 
"Su enfermedad no le impidió desarrollar una inmensa labor profesional y, en su doble condición de médico y paciente"

Fundació Josep Laporte. Dr. Albert J. Jovell. FJL: 
"Valors com el compromís, la participació i la implicació en la millora del sistema sanitari públic van marcar la seva direcció a la Fundació Laporte."

Nota de Condol Escola Superior de Ciencies de la Salut:
"Un exemple de tenacitat que malhauradament va haver de conjugar la seva doble condició de metge i pacient, un cop el càncer es va creuar en el seu camí." 

Plataforma Editorial:
"Descansa en paz, Albert Jovell"

Blog médicos y pacientes:
"Albert ahora estás en esa vida eterna junto a ese Dios en el que crees" 

Blog el galeno 
"Creo que el Dr Jovell permanecerá al lado de muchos, y también al lado nuestro"

Federación Nacional de Enfermos y Trasplantados  Hepáticos (FNETH)
"El Dr. Albert Jovell, a través de su intensa labor, nos hizo ver que los pacientes tenemos deberes, pero también derechos."