Ortodòncia

L’ortodòncia és l’especialitat de l’odontologia dedicada a l’estudi, diagnòstic i tractament de les malposicions dentàries i de les deformitats dels maxil·lars.

L’objectiu d’aquesta disciplina és aconseguir l’alineament de les dents amb un correcte equilibri funcional de la boca i de la cara, i amb la millora, al mateix temps, de l’estètica dental.

Ortodòncia per a nens i adolescents

És molt important anar a l’ortodontista des de petit (a partir dels 4-5 anys) per decidir, en funció del problema que pugui presentar el nen, quin és el moment més adequat per començar el tractament. No s’ha d’esperar que el nen tingui la dentició definitiva.

Mentre el pacient es troba en procés de creixement, a més de l’alineament de les dents, es pot, amb més o menys mesura, modificar el creixement del maxil·lar i de la mandíbula. És per això que és molt necessari poder controlar el pacient per valorar quin és el moment més adequat per iniciar el tractament.

Quan ja el procés de recanvi dental ha finalitzat i ja es té tota la dentició definitiva, és el moment en què es poden corregir definitivament les malposicions dentals.

Ortodòncia per a adults

Avui dia, l’ortodòncia no té edat. Els adults també poden corregir la posició de les dents, millorar-ne la funció i aconseguir un bonic somriure. De fet, cada vegada és més habitual veure adults amb bràquets.

Una millora de la posició de les dents de l’adult pot facilitar la higiene dental, i oferir com a resultat una millora de l’estat periodontal, de l’estabilitat en l’oclusió i una notable millora en l’estètica del somriure.

A la Clínica Universitària us oferim les tècniques més avançades i els tractaments més innovadors en ortodòncia: bràquets convencionals, estètics, linguals, i alineadors elàstics.

A banda dels tractaments amb bràquets tradicionals, es poden utilitzar bràquets a la cara interna de les dents, això és, ortodòncia lingual; així, l’alineament de les dents s’aconsegueix de manera pràcticament invisible. Aquest és el tractament ideal per a persones que per la seva activitat professional o social volen evitar l’impacte estètic que pot produir el tractament durant el temps en què aquest estigui previst.

L’ortodòncia amb alineadors elàstics és un tractament adequat per a l’alineació de les dents sense necessitat que s’hagin de portar bràquets. Aquest tractament no és adequat per a tots els pacients. Cal analitzar en detall cada cas per determinar si el pacient és o no és un candidat adequat. En cas que es pugui seguir aquest tractament, es creen uns alineadors individualitzats transparents que mouen les dents gradualment. L’avantatge d’aquest tractament és que, atès que els alineadors són transparents, es podran portar durant tot el dia sense que això afecti l’aparença. A més, s’evitarà el possible frec dels bràquets tradicionals.

Consells dels nostres especialistes

Dur una bona higiene dental és crític durant el tractament d’ortodòncia. Sense això, la placa i el menjar es poden acumular al voltant dels bràquets. Els bacteris a la placa reaccionen amb el sucre i les restes de menjar i formen un àcid que pot trencar l’esmalt de les dents, deixar-hi marques blanques, i provocar càries o bé problemes a la geniva.

  • Feu servir una pasta amb fluor i un raspall amb cerres rodones, suau, que estigui en bon estat. Canvieu el raspall quan s’espatlli; els bràquets els desgasten ràpidament.
  • Raspalleu al voltant de totes les parts dels bràquets i tota la superfície de les dents –la part de davant, als costats i al darrere. Assegureu-vos que raspalleu la llengua per sobre i per sota. Per comprovar si heu raspallat bé les, fixeu-vos en els bràquets: s’han de veure brillants i s’han de poder veure clarament les parts dels bràquets.
  • Raspalleu la geniva suaument.
  • Esbandiu-vos bé la boca un cop us hàgiu raspallat les dents.
  • Inspeccioneu bé les dents i els bràquets i assegureu-vos que no hi ha brutícia. Mireu-ho bé en un mirall i amb bona llum. És un bon moment per tal de detectar si hi ha bràquets trencats o que s’hagin deixat anar. Si detecteu algun problema truqueu a la Clínica Universitària per tal de determinar si us cal una revisió i si us cal demanar hora per reparar es bràquets.
  • Raspalleu-vos després de cada àpat. La higiene de la nit és molt important i és, a més, la que es pot fer amb més calma.
  • Quan utilitzeu el fil dental amb bràquets, és possible que us faci falta un enfilador, per tal que el fil passi per sota de l’arc de filferro més fàcilment.
  • ssegureu-vos que netegeu amb cura per sota de la geniva.
  • L’ús del fil dental amb els bràquets pot semblar difícil, però cal tenir en compte que és molt important. Ja veureu que amb una mica de pràctica, cada vegada us serà més fàcil i ho fareu més ràpid.
  • És important que tingueu una cura especial de les dents durant el tractament d’ortodòncia. Raspallant i utilitzant el fil dental regularment, mantindreu les vostres dents i genives en un estat ideal i assegurareu que el vostre tractament d’ortodòncia us ofereixi, finalment, un somriure ple de salut. Un cop us treguin els bràquets, veureu que els vostres esforços obtenen com a recompensa un bonic somriure, sa i per tota la vida.