Poden participar al fòrum estudiants universitaris de totes les universitats catalanes i alumnes de segon de batxillerat.
Es poden presentar treballs en català, castellà i anglès. Convé tenir present que el Fòrum UNIV de UIC Barcelona és la fase local del Congrés UNIV Internacional que té lloc a Roma. Els idiomes admesos a Roma són l'anglès, el castellà i l'italià.
Es pot participar al Fòrum UNIV UIC Barcelona amb una comunicació presentada per un grup d'un màxim de 5 persones, i dirigida per un professor, que tracti algun aspecte del tema del Fòrum. Les modalitats de treball són les següents:
1. Modalitat comunicació escrita
Ha de tenir un màxim de 10 pàgines (entre 2.000 i 4.000 paraules). S'exposarà oralment durant 15 minuts. Per a la redacció de les comunicacions es pot utilitzar l’esquema següent (orientatiu):
Introducció: plantejament de la pregunta inicial o problema
Metodologia: recerca bibliogràfica, anàlisi d'enquestes, etc.
Resultats i anàlisis
Conclusions: què aporta aquest treball a la visió inicial de la qüestió plantejada?
Proposta: amb aquest treball, què proposes per influir positivament en la societat?
a)Presentació d'un projecte social, en un espai d'entre 5 i 7 pàgines, que s'hagi dut a terme, o es tingui intenció de posar en pràctica. També es consideren projectes socials els que, d'alguna manera, suposen una millora en l'entorn. Es tracta de projectes transformadors, no necessàriament relacionats amb projectes de voluntariat o cooperació internacional i que han de complir amb les característiques següents:
Estudi previ per a l'organització del projecte, en el qual s'estudia la bibliografia relacionada amb el tema del Fòrum UNIV d'aquest any
Objectius que posin de manifest l’abast social del projecte
Justificació del projecte
Exposició del projecte, en la qual han de quedar clares les qüestions següents: connexió amb el tema del Fòrum UNIV d'aquest any; viabilitat del projecte; agents que hi interactuen; conseqüències de l'execució del projecte (balanç de resultats, si n'hi ha)
b) Presentació d'un projecte transformador. També es consideren projectes socials els que, d'alguna manera, suposen una millora en l'entorn. Es tracta de projectes transformadors, no necessàriament relacionats amb projectes de voluntariat o cooperació internacional com serien els que es presenten en la modalitat 2.a. La presentació ha de fer-se en un espai d'entre 3 i 5 pàgines i el projecte que es presenti cal que s'hagi dut a terme, o es tingui intenció de posar-lo en pràctica, i ha de complir amb les característiques següents:
Estudi previ per a l'organització del projecte, en el qual s'estudia la bibliografia relacionada amb el tema del Fòrum UNIV d'aquest any
Objectius que posin de manifest l’abast social del projecte
Justificació del projecte
Exposició del projecte, en la qual han de quedar clares les qüestions següents: connexió amb el tema del Fòrum UNIV d'aquest any; viabilitat del projecte; agents que hi interactuen; conseqüències de l'execució del projecte (balanç de resultats, si n'hi ha)
3. Modalitat vídeo
Vídeo de 6 minuts com a màxim en format DVD, AVI o MPG. S’ha de fer una introducció oral de 5 minuts. En l'exposició s'ha d'explicar l'objectiu del vídeo, el contingut i les conclusions. Es lliurarà en un CD al moderador de la taula rodona el dia del Fòrum.
Avaluació
Fase 1: cada moderador puntuarà del 0 al 10 els treballs exposats segons cinc criteris:
Exposició oral
Adequació al tema del congrés
Originalitat
Rigor
Qualitat formal
Les tres modalitats admeses al Fòrum —comunicacions escrites, vídeos i projectes socials— s'avaluaran de manera diferenciada seguint els criteris establerts pel Fòrum oficial que es fa a Roma.
Fase 2: Les comunicacions amb més puntuació passaran a ser avaluades per un jurat compost per tres membres, professors de UIC Barcelona. Aquest jurat avaluarà els mateixos ítems, excepte l'exposició oral, i seleccionarà les tres comunicacions guanyadores.
Les tres millors comunicacions (treballs escrits i vídeos) seran gratificades amb 1.000 € destinats al viatge a Roma per poder participar en la fase final del Fòrum UNIV, que tindrà lloc a Roma durant la Setmana Santa.
El premi es lliurarà després que els guanyadors hagin certificat la seva assistència i participació en la fase final del Fòrum, a Roma (del 23 de març al 2 d'abril del 2019).
Totes les comunicacions seleccionades pels moderadors en la primera fase podran optar a un certificat que n’acrediti la qualitat per presentar-les al Congrés Internacional UNIV a Roma. La coordinació del Fòrum preguntarà als estudiants coordinadors dels treballs per donar l'opció a qui ho desitgi.
El coordinador del grup ha d'inscriure el seu grup amb el Formulari del Fórum UNIV i enviar-lo a l'adreça univ@uic.es abans del 2 de febrer de 2019.
Incripció individual a través del comité organitzatiu, una vegada inscrits grupalment.
Enviar el treball complet abans de l'11 de febrer de 2019.
* Per poder participar en el Fòrum UNIV és imprescindible haver formalitzat les dues inscripcions i el treball complet en la data indicada. No s'acceptaran comunicacions que no hagin estat dirigides per un professor (cal indicar sempre clarament el nom del professor). El Comitè Científic del congrés podrà rebutjar les comunicacions que no assoleixin els nivells mínims exigits.