Fredy Massad analitza a Nova York la influència del populisme en les estratègies mediàtiques de l’arquitectura

06/05/19
Comparteix aquesta informació

El professor va participar en la XIII edició del Mundaneum Pan Americas celebrada a la ciutat nord-americana

Fredy Massad analitza a Nova York la influència del populisme en les estratègies mediàtiques de l’arquitectura

Fredy Massad, professor de Teoria de l’Arquitectura de UIC Barcelona School of Architecture, va participar el passat 5 d’abril a la conferència Mundaneum XIII 2019: Pan Americas, que es va celebrar a la Spitzer School of Architecture del City College de Nova York. Massad va oferir una ponència titulada: “The Populist Effect: Post-Truth Architecture”, en la qual va analitzar, des d’un punt de vista crític, les influències del neopopulisme a escala global en les estratègies mediàtiques de l’arquitectura i les seves conseqüències en el territori del pensament. 

Durant la seva intervenció, Fredy Massad va reivindicar igualment la necessitat de reforçar el paper professional del crític d’arquitectura, idea entorn de la qual s’articula el seu assaig Crítica de choque, editat recentment a Espanya per Qut Edicions. “El missatge essencial de la meva ponència era reivindicar la necessitat d’afirmar uns criteris individuals i rigorosos per a la reflexió al voltant de l’arquitectura.  D’aquests criteris es pot derivar una posició crítica responsable que desafiï amb fermesa la cultura del ‘like’, de l’‘influencerisme’ i les narratives neopopulistes”, assegura el professor, que està treballant en un nou assaig sobre el tema que sortirà publicat properament. 

La Mundaneum Pan Americas és una trobada iberoamericana creada per Álvaro Rojas i Guillermo Holmes i que ha estat organitzada, en aquesta edició, per la Spitzer School of Architecture de Nova York i la Costa Rican Foundation for Design, Art and Architecture. Arquitectes, dissenyadors i activistes es reuneixen per presentar els seus treballs i, d’aquesta manera, demostrar les complexes interaccions i inflexions de les múltiples arquitectures i ambients de l’àmbit llatinoamericà. “El que és interessant d’aquesta conferència és que els participants hi han acudit des d’un compromís molt seriós i enèrgic per compartir els seus punts de vista i que temes que, a priori, semblen concernir un àmbit local molt concret d’Iberoamèrica tenen, de fet, un abast global”, conclou el professor.