Àltima, UIC Barcelona i l’ICO renoven la seva aposta per la recerca i la divulgació sobre l’atenció al final de la vida

14/04/16
Comparteix aquesta informació

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), Àltima, empresa de serveis funeraris, i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han renovat per tres anys més el conveni pel qual es va crear la Càtedra We Care: Atenció al final de la Vida l’any 2013. La Càtedra, dirigida per la Dra. Cristina Monforte, directora d’Infermeria de UIC Barcelona, ​​i el Dr. Josep Porta, professor de Medicina de la Universitat i cap del Servei de Cures Pal·liatives de l’ICO, i coordinada pel Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona, ​​promou la investigació aplicada, de caràcter interdisciplinari i multidimensional, referida a l’atenció al final de la vida en l’àrea de les cures pal·liatives.

Àltima, UIC Barcelona i l’ICO renoven la seva aposta per la recerca i la divulgació sobre l’atenció al final de la vida

Una gran part de la investigació de la Càtedra s’ha centrat en el Desig d’Avançar la Mort (DAM), un fenomen que presenten alguns pacients amb malalties avançades i que no ha estat estudiat en profunditat amb visió multidisciplinària. La Càtedra aborda el coneixement del DAM des de la perspectiva dels que pateixen, i el seu entorn immediat. Des del punt de vista metodològic, l’ús integrat de tècniques qualitatives i quantitatives està possibilitant avenços interessants en l’enteniment del fenomen. La comprensió del “Sentit de la Vida” (SV) com una de les pèrdues que es produeixen en aquests pacients, ha portat els investigadors a aprofundir en el seu coneixement i en l’anàlisi de la seva relació amb el DAM. Des que es va crear, la Càtedra ha presentat una quarantena de ponències en congressos, ha publicat una quinzena d’articles en revistes indexades, s’hi han defensat dues tesis doctorals i n’hi ha cinc més en marxa. També ha organitzat tres workshops internacionals i ha creat un grup de treball internacional.

A l’acte de signatura hi van ser presents, de l’empresa Àltima, el Sr. Jordi Viñas, conseller delegat; el Sr. Josep Ventura, director general, i el Sr. Santi Cruylles, adjunt al comitè de direcció. De UIC Barcelona hi eren presents: el Dr. Xavier Gil, rector; el Sr. Alberto Canals, gerent; el Dr. Josep Porta, director de la Càtedra; el Dr. Albert Balaguer, coordinador de la Càtedra, i el Sr. Óscar Carbó i la Sra. Edurne Díaz, director i responsable del Centre de Transferència del Coneixement i Valorització de la Recerca de UIC Barcelona.