Onze alumnes de UIC Barcelona porten un somriure solidari a Guatemala

27/09/17
Comparteix aquesta informació

Per cinquè any consecutiu, UIC Barcelona ha organitzat un camp de treballa a Quetzaltenango (Guatemala), durant les vacances de l’estiu, del 22 de juliol al 22 d’agost. Onze noies d’Educació, Medicina i Odontologia són les alumnes que hi han participat, acompanyades per dues alumni.

Durant aquests dies, les voluntàries van impartir activitats de formació a 210 promotores de salut de sis comunitats rurals en desenvolupament sanitari. Van coordinar tallers centrats en temàtiques com la higiene, la nutrició, la prevenció d’alcoholisme, la salut bucodental i en fisioteràpia. Aquests tallers es van repetir a les escoles i a altres membres de les comunitats ateses durant l’estada al país sud-americà.

Berta Paulo, una de les responsables, alumni i actualment professora doctoranda d’Odontologia, va manifestar que, per primera vegada, han pogut donar atenció odontològica. “Ha estat una experiència increïble –va explicar– ja que hem conegut a moltes persones especials que porten en el silenci una autèntica vida heroica”. És el que també va declarar Núria Mestres, alumna d’Odontologia, per a qui “les expectatives van ser superades totalment: vam anar a ajudar i ens van acabar robant el cor”.

D’altra banda, l’alumna d’Educació Marina Pérez va reconèixer que, en un camp de treball així, tothom aprèn coses. “Des d’un nen, fins a un ancià. Conviure vint-i-quatre hores durant un mes sencer així no té preu, i sobretot te n’adones quan tornes a casa”.

Aquest camp de treball s’ha dut a terme en col·laboració amb l’ONG guatemaltenca Fundap, una fundació privada que promou el desenvolupament dels sectors de menors ingressos de la República de Guatemala, especialment dels habitants de l’àrea rural de las regions de l’altiplà central, nord i sud-occidental del país.