Arrenca la 16a edició del Taller Vertical de l'ESARQ

05/09/13
Comparteix aquesta informació

A càrrec de l'artista catalana Eugènia Balcells , alumnes i professors tractaran una sèrie d'investigacions sobre la matèria, la llum i la forma en l'estructura platònica del cub, elements essencials per a l'arquitectura.

Arrenca la 16a edició del Taller Vertical de l'ESARQ

El Taller, que en aquesta edició porta per títol “Arquitectures essencials“, s’ha inaugurat avui amb una conferència a càrrec de l’artista.

Durant la xerrada, Balcells ha animat els alumnes a intentar veure la realitat des d’un altre punt de vista, a jugar i a deixar-se sorprendre. Així mateix, ha explicat part de la seva obra a través d’uns vídeos, que han servit per contextualitzar els alumnes en el que treballaran. Al final de l’exposició s’ha establert un diàleg entre l’artista i els estudiants.

El projecte es desenvoluparà durant una setmana als espais interiors i exteriors del Campus Barcelona de la UIC. En total, els alumnes treballaran tres cubs, cadascun amb un concepte diferent. Així, hauran de presentar un cub simbòlic, un cub còsmic i un cub antropològic. Els estudiants faran dos lliuraments, el primer amb maquetes a escala 1/10, i el final amb prototips 1/1, gràcies a la vinculació del Taller Vertical amb empreses del sector com Onducart, SA; Mecalux, SA, i LQ-LUX.

En paraules del director de l’ESARQ, Pere Vall, durant la inauguració, aquesta edició del taller servirà per preparar cinc aspectes que construeixen la ment de l’arquitecte i que caracteritzen l’ensenyament a l’ESARQ: una “ment disciplinada”, que ajudarà els alumnes a adquirir un mètode i un aprenentatge sistemàtic que són essencials; una “ment sintètica”, que els servirà per actuar amb precisió i seleccionar amb cura les accions; una “ment creativa”, que els permetrà anar més enllà de les preguntes i les solucions que ja coneixen; una “ment respectuosa”, per adquirir més tolerància cap a les múltiples formes d’entendre i viure l’arquitectura, i finalment es treballarà una “ment ètica”, per adquirir la capacitat de servei a favor d’un bé o un propòsit col·lectiu.

El Taller Vertical es du a terme d’ençà que es va fundar l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UIC, fa 15 anys, i des de l’inici hi han participat arquitectes de renom internacional, com ara Carlos Ferrater, Carme Pinós, Emilio Tuñón, Luis Moreno Mansilla, Winy Maas, Karl Chu, Bernard Cache, Mike Weinstock o Dennis Dollens.