Bernat Torres imparteix una conferència al congrés internacional sobre cosmopolitisme celebrat a Bonn

03/06/16
Comparteix aquesta informació

El professor de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona ha impartit la conferència “Ancient and Modern Cosmopolitanism. Beyond Politics and Ethics” a la setzena edició del congrés internacional del Collegium Politicum, que enguany tenia com a tema “Universalism, Cosmopolitanism, and the Ius Gentium in Ancient Political Thought”. El congrés, que té lloc anualment en una ciutat europea diferent, celebrarà la propera edició a Barcelona.

Bernat Torres imparteix una conferència al congrés internacional sobre cosmopolitisme celebrat a Bonn

En la conferència, el professor Torres revisa alguns dels esdeveniments històrics recents que fan replantejar la validesa de les nocions antiga (estoica) i moderna (kantiana) del cosmopolitisme. “Analitzo esdeveniments com les migracions massives, la creació d’Estat Islàmic o l’aparició de partits d’extrema dreta –explica el professor– per veure com aquesta situació ens porta a replantejar i revalorar la idea antiga i moderna del cosmopolitisme”.

Així, Bernat Torres aposta per “prioritzar la perspectiva cosmopolita (universal i humana) per sobre de la política (històrica, contingent i particular)”. La pregunta pel cosmopolitisme “ens remet en darrera instància a la pregunta per la humanitat: què és allò que ens fa a tots humans, a l’immigrant, al terrorista o al ciutadà d’un o altre indret de la Terra”.

El congrés, que enguany ha tingut lloc a Bonn, celebrarà la dissetena edició, per primer cop, a Barcelona, a finals de maig de l’any 2017, i una de les jornades serà a UIC Barcelona. El títol d’aquesta edició serà: “Pain and Punishment in Ancient Thought”. A més a més, el professor Bernat Torres ha estat nomenat president del Collegium Politicum i serà l’encarregat d’organitzar el nou congrés l’any que ve.