Consuelo León i Marc Grau obtenen els dos accèssits al 5è Premi Maria Teresa Rodó

23/10/15
Comparteix aquesta informació

Els investigadors de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família van presentar els seus treballs a la convocatòria que en aquesta edició va fixar el tema “La família generadora de capital humà i social: una resposta a la crisi”. Cada accèssit està dotat amb 2.500 euros i la publicació del treball premiat.

Consuelo León i Marc Grau obtenen els dos accèssits al 5è Premi Maria Teresa Rodó

Aquests treballs, “La familia generadora de capital humano y social” i “Recompensas invisibles: Los beneficios de la paternidad en los propios padres y sus trabajos”, de León i Grau respectivament, se centren en l’anàlisi dels valors i les habilitats que s’adquireixen a la llar, en el si de la família. Aquesta anàlisi, però, s’enfoca des de dues perspectives diferents: valors i habilitats que es transmeten als fills, en el cas de Consuelo León, i valors i habilitats que adquireixen els progenitors mitjançant l’exercici de “ser pares”, en el cas de Marc Grau.

Com explica Grau, “l’estudi analitza l’impacte de la implicació paterna en el propi pare. A través d’entrevistes qualitatives s’ha trobat que els pares que s’impliquen amb els seus fills acaben desenvolupant habilitats que són totalment útils per a l’empleat del s. XXI com són la sensibilitat, l’humanisme, la paciència, i l’empatia ".

Per la seva banda, Consuelo León, va fer una revisió de la literatura acadèmica entorn de la família com a generadora de capital social. També recull el context legal de les Nacions Unides i la incidència que té en els diferents estats. En un context de declivi del nostre estat del benestar, comenta l’autora, es planteja la necessitat de desenvolupar una sociologia que tingui en compte l’ecologia humana com a part essencial de la sostenibilitat social. I afegeix: “resulta essencial recuperar el protagonisme dels cònjuges i enfortir les funcions familiars per evitar el ‘col·lapse de la família’”.

La fundació Maria Rodó té per objecte dur a terme tot tipus d’activitats i concedir ajuts que contribueixin al foment, el desenvolupament i la realització d’activitats culturals, educatives, artístiques i assistencials, en tots els aspectes i en el sentit més ampli.

Els treballs premiats es poden consultar en aquest enllaç.