David Baena presenta el cas de la rehabilitació de la depuradora de l'Alt Maresme Nord

03/11/13
Comparteix aquesta informació

David Baena, professor de l'ESARQ, va impartir la ponència «Rehabilitació en espais públics i infraestructures» a les Jornades Arquitectura per a la Rehabilitació que organitzava el Grup Via i que van tenir lloc el 22 d'octubre passat.

David Baena presenta el cas de la rehabilitació de la depuradora de l'Alt Maresme Nord

Les jornades es van iniciar amb una conferència inaugural a càrrec de Lluís Comerón, president del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. Comerón va exigir afrontar la rehabilitació amb la mateixa ambició que l’obra nova i intentar fer el salt internacional per aprofitar oportunitats mundials en la transformació urbana (amb ciutats que creixen al ritme d’un milió d’habitants a l’any). Per aprofitar aquestes dinàmiques, Comerón va incidir en la importància d’oferir recursos i llenguatges nous basats en la innovació, l’eficiència i la gestió i va sol·licitar a l’Administració una nova política fiscal intel·ligent “que no desincentivi, sinó que ajudi; si amb una rehabilitació un edifici consumeix menys hauria de pagar menys”.

Per la seva banda, el professor David Baena, Soci fundador del despatx d'arquitectes BCQ Arquitectura i professor de construcció de l'ESARQ, va explicar com un projecte d’equipament com la depuradora de l’Alt Maresme Nord pot contribuir a la rehabilitació d’un espai natural com una pedrera.

En finalitzar les presentacions, en què van participar despatxos com GCA Architects, Terradas Arquitectos o Santo Vives, va tenir lloc una taula rodona amb tots els ponents en què es van analitzar quines són les oportunitats, reptes i desafiaments que suposa la rehabilitació en un context com l’actual.