El 75% dels usuaris de la cigarreta electrònica continua fumant tabac convencional

08/09/14
Comparteix aquesta informació

Només un 20 % dels usuaris de les cigarretes electròniques han declarat que estan totalment o bastant satisfets amb l'ús d'aquest dispositiu. De fet, un 75% dels usuaris d'aquest tipus de cigarreta continua fumant tabac convencional.

El 75% dels usuaris de la cigarreta electrònica continua fumant tabac convencional

Aquestes dades es desprenen d’un estudi publicat a la revista BMJ Open sobre l’ús de les cigarretes electròniques a Barcelona. Es tracta del primer article fet al nostre entorn que valora la prevalença d’ús del cigarret electrònic (amb i sense nicotina) i el grau de satisfacció dels usuaris, i aporta informació sobre el lloc on es compren els cigarrets electrònics.

L’article mostra que el 6,5% de la població adulta de la ciutat de Barcelona –uns 83.000 ciutadans– han utilitzat alguna vegada la cigarreta electrònica. No obstant això, només un 60% l’ha utilitzada amb nicotina. A més a més, l’article explica que les botigues especialitzades són els establiments on majoritàriament s’adquireixen els cigarrets electrònics (70%).

En l’estudi, liderat pel Dr. José M. Martínez-Sánchez, cap de l’àrea de Bioestadística de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i epidemiòleg de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), hi han participat investigadors de l’ICO i de la UIC i també de les universitats de Harvard i Northeastern.

“L’alt percentatge d’ús dual de cigarrets electrònics i tabac convencional i el baix grau de satisfacció en l’ús del cigarret electrònic compromet l’efectivitat d’aquest dispositiu per deixar de fumar” ha manifestat l’investigador principal de l’estudi, el Dr. Martínez-Sánchez.

La publicació d’aquest article coincideix amb l’informe publicat recentment per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana la regulació de les cigarretes electròniques en tots els espais públics i centres de treball. En aquest sentit, el Govern espanyol ja va regular el març de 2014 l’ús d’aquests dispositius en hospitals, centres educatius i edificis de l’Administració, si bé van quedar exclosos de la llei bars, restaurants i altres espais públics tancats, on, tal com ara suggereix l’OMS, caldria aplicar una regulació. Cal dir que l’ICO i la UIC van ser pioners a l’hora de regular l’ús dels cigarrets electrònics a les seves dependències durant l’any 2013.