El 90% de les migranyes es podrien prevenir gràcies a un enzim

12/03/13
Comparteix aquesta informació

Un estudi elaborat per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya i que lidera Joan Izquierdo, professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC, ha demostrat que el 90% de les migranyes no només es poden tractar, sinó que també es poden prevenir amb l'administració d'un enzim anomenat DiAminoOxidasa (DAO).

L'estudi, presentat el 6 de març en el marc del congrés farmacèutic Infarma, que es va celebrar a Barcelona, ??és el primer que demostra que l'administració de l'enzim DAO redueix les migranyes.

La migranya, que provoca forts dolors en un costat del cap, així com molèsties visuals i auditives, afecta un 12 % de la població i en un 90 % dels casos és perquè els pacients tenen un dèficit de l'enzim DAO. Aquest enzim s'encarrega de degradar una molècula anomenada histamina que es troba en molts aliments, principalment en els derivats de la llet i els cítrics, i que s'elimina posteriorment per l'orina.

Les persones amb dèficit de DAO no poden eliminar la histamina, de manera que aquesta passa a la sang i s'acumula al plasma, la qual cosa provoca efectes adversos com migranya i trastorns gastrointestinals. Per això, el tractament consistiria a ingerir abans dels menjars una càpsula de l'enzim DAO, que com el mateix Joan Izquierdo assegura "no crea addicció ni efectes adversos perquè és un aliment funcional, no un medicament, a diferència dels analgèsics".

Els pacients amb migranya i dèficit de DAO també haurien de modificar la dieta i evitar els aliments amb més histamina. Així, l'estudi recomana evitar els aliments processats, com els embotits, els productes lactis, els cítrics i les begudes alcohòliques, ja que aquestes, a més de contenir molta histamina, inhibeixen l'enzim DAO. "Sempre s'ha intuït que hi ha una relació entre el consum d'alguns aliments i la migranya", afirma Izquierdo, però fins ara no s'havia demostrat científicament i la relació es qüestionava per la Societat Espanyola de Neurologia.

L'estudi ha analitzat durant un any i mig els casos d'un centenar de pacients amb migranya crònica severa, que patien entre nou i catorze episodis de dolor al mes, dels quals un 81 % eren dones i un 19 % homes, en una proporció semblant a la que es dóna entre els pacients d'aquesta malaltia. L'edat mitjana dels pacients que han participat en la investigació és de 41 anys i han estat elegits segons els criteris de diagnòstic de la Societat Internacional de Cefalees. A més, l'estudi ha estat a doble cec, és a dir, ni els pacients ni els metges sabien a quin grup se li administrava l'enzim i a quin grup se li donava el placebo.

D'altra banda, el professor destaca que la migranya no s'hereta, sinó que el que es transmet genèticament és el dèficit de DAO que, en la majoria dels casos acaba desencadenant una migranya, encara que no sempre. Així, la migranya està relacionada en un 90 % dels casos amb el dèficit d'aquest enzim, mentre que a la resta de casos encara es desconeix què la provoca.