El dret de les famílies a l'habitatge, a debat a la UIC

22/10/13
Comparteix aquesta informació

L'Institut d'Estudis Superiors de la Família (IESF) de la UIC i la Fundació Joaquim Molins Figueras han organitzat avui una Jornada sobre el dret de les famílies a l'habitatge. Es tracta de l'acte de presentació oficial de l'Aula de Polítiques Familiars de la UIC, constituïda oficialment el mes de maig passat amb l'impuls de la Fundació Joaquim Molins Figueras.

El dret de les famílies a l'habitatge, a debat a la UIC

L'Institut d'Estudis Superiors de la Família (IESF) va néixer el 2004 al si de la UIC i es va convertir en el primer institut de rang universitari a Espanya que tenia entre els seus objectius promoure l'estudi i la investigació de les polítiques familiars. En aquest sentit, la Dra. Montserrat Gas, directora de l'IESF, ha obert l'acte i ha assegurat que "la universitat és el fòrum perfecte per estudiar aquests temes, atès que posa en contacte agents socials, investigadors, polítics, empresaris i mitjans de comunicació social".

A l'acte, hi ha assistit el patró i impulsor de la Fundació, Joaquim Molins, que ha manifestat estar encantat de col·laborar amb la UIC per treballar en matèria de polítiques familiars, ja que ha puntualitzat que "hi ha pocs estudis relacionats amb el paper que juga la família en la societat". La Fundació Joaquim Molins Figueras té precisament, entre els seus objectius, aprofundir en el coneixement de la situació actual de la família i traslladar propostes tant als que tenen responsabilitats públiques com als diferents agents socials.

Tot seguit, ha intervingut la Sra. Irma Rognoni, regidora de l'Ajuntament de Barcelona, que ha desgranat totes les iniciatives que desenvolupa l'equip de Xavier Trias en matèria d'habitatge, i ha assegurat que tenen clara una premissa: "invertir en persones és invertir en futur, i per aquí passa l'habitatge". Rognoni, màster en mediació, té una gran sensibilitat per la problemàtica dels desnonaments, arran de la seva feina al districte de Nou Barris.

L'acte central de la jornada ha consistit en una taula rodona en què s'han debatut les polítiques que cal dur a terme per garantir l'accés de les famílies a l'habitatge, moderada per Consuelo León, directora de l'Observatori de Polítiques Familiars de l'IESF. Hi han intervingut la Dra. Isabelle Anguelovski, professora del Master of International Cooperation: Sustainable Emergency Architecture de l'ESARQ-UIC, que ha analitzat des del punt de vista arquitectònic quines polítiques cal fer per garantir l'accés a l'habitatge no només als Estats Units sinó a tota la Unió Europea, i ha incidit especialment en l'habitatge social; el Sr. Antonio Ramón Recio Córdova, magistrat de la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, ha fet un recorregut històric dels motius pels quals s'ha arribat a aquesta situació des del punt de vista legal, i la Sra. Joana Suñer, responsable del Servei de Mediació en l'Habitatge de Càritas Diocesana de Barcelona, ha parlat del paper de la mediació en l'habitatge com a suport a les polítiques d'habitatge i a les reformes legals.

Durant el debat s'ha analitzat la sentència del Tribunal de Justícia europeu, que ha suposat un gir important en la manera com es duen a terme les execucions hipotecàries a Espanya. S'ha debatut sobre el nou escenari, ja que a partir d'ara un jutge pot prendre com a mesura cautelar la paralització d'un procés d'execució hipotecària o desnonament sempre que hi hagi una denúncia per clàusula abusiva, i aquesta sentència deixa, per tant, en mans de la justícia nacional la potestat per decidir si hi ha abús o no.

Càritas Diocesana de Barcelona ha posat sobre la taula el drama social dels desnonaments perquè, segons dades de l'organització, han hagut de destinar la major part dels ajuts econòmics (un 71 %) a pagar despeses relacionades amb l'habitatge de les persones.

La taula, en la que han participat en la preparació la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques i l'ESARQ, ha finalitzat amb el debat entre els assistents, amb una gran conclusió en comú: la necessitat de buscar pràctiques que solucionin l'accés de les famílies a l'habitatge digne.

El proper seminari emmarcat en l'Aula de Polítiques Familiars, dirigit a tècnics experts en polítiques socials i ONG, s'organitza el 21 de novembre i tindrà la presència de la Sra. Dolors Gordi, secretària de Família de la Generalitat de Catalunya.