El periodisme de dades, a debat a la Facultat de Ciències de la Comunicació

05/05/17
Comparteix aquesta informació

En la tercera edició de la Jornada Més Periodisme s’ha tractat l’anomenat “periodisme de dades”, el periodisme fruit del banc de dades cada vegada més gran que es va “penjant” al núvol. L’acte, patrocinat per Oracle, el va inaugurar el periodista Jesús Escudero, d’El Confidencial, un dels que van donar a conèixer els “papers de Panamà”.

El periodisme de dades, a debat a la Facultat de Ciències de la Comunicació

Durant la conferència inaugural, titulada: “El valor de les dades: gestió de leaks i big data”, el periodista Jesús Escudero va començar referint-se al creixent banc de dades que anem deixant al núvol, font que pot ser molt útil pel periodista d’avui: la qüestió és saber-la fer servir. Escudero també va parlar de la seva feina a El Confidencial i de com va anar tota la qüestió dels anomenats “papers de Panamà”.

Tot seguit va ser el torn de l’enginyer i fundador de OneTandem, Víctor Pascual, que va impartir la conferència “Més que mil paraules”. Pascual es va referir a la part més tècnica del big data.

A la taula rodona “Treballar amb dades a la redacció: noves competències del periodista avui” hi van ser Eli Vivas, periodista de dades d’El Periódico; Jaime Serra, director d’Infografia i Visualització de La Vanguardia; Laura Aragó, periodista de dades, també de La Vanguardia, i Martín González, periodista de Populate Tools i Politibot. Cada un dels ponents va començar explicant la seva trajectòria i tots van coincidir en les moltes portes obertes que troba qui s’especialitza en aquest àmbit de la comunicació avui.

Finalment, les dues últimes conferències van ser del professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona Marc Argemí, que va parlar de l’experiència d’anàlisi big data amb la seva empresa Sibilare, i d’Isabel Fernández Peñuelas, directora de l’àrea Digital d’Oracle, la sessió de la qual portava per títol: “Periodisme intel·ligent impulsat per dades: Tendències i futur”.