El professor Jiménez analitza la posició ideològica de quatre diaris pel que fa a la religió en la vida pública

18/07/18
Comparteix aquesta informació

L’article s’ha publicat a la revista Doxa Comunicación, posicionada en el quartil 2 a InRESC i a CIRC.

El professor Jiménez analitza la posició ideològica de quatre diaris pel que fa a la religió en la vida pública

El professor Ricardo Jiménez ha analitzat la posició ideològica de quatre diaris espanyols pel que fa a la representació de la religió en la vida pública.

En concret, ha valorat com els elements i les funcions de frame i màster frames presents en dues combinacions (“Benedicto XVI” i “velo integral”) són presents en els editorials d’El País, La Vanguardia, ABC i El Periódico. Un treball que ha merescut una publicació a la revista Doxa Comunicación, posicionada al quartil 2 InRESC i a CIRC. 

Jiménez explica que “al representar la religió catòlica, els editorials analitzats ofereixen postures ideològiques radicalment diferents, amb una polarització més marcada entre El País i l’ABC i un enfocament menys partidari, fins i tot de vegades més difús, a La Vanguardia i El Periódico”. 

En canvi, el professor apunta que “a la representació de l’ús del vel i, per extensió, d’aspectes importants de la religió islàmica, a l’ABC i El País, els enfocaments apareixen menys imprecisos”. Per acabar, assenyala que “tot i que el periodisme pluralista de La Vanguardia i El Periódico ofereix una postura ideològica indefinida sobre l’ús del vel, s’han observat matisos diferents en el tractament d’aquesta peça per part d’aquests diaris”.