Els alumnes de l'ESARQ-UIC proposaran a escala real solucions higièniques per a escoles infantils del Marroc

27/08/14
Comparteix aquesta informació

Uns 200 alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC) treballaran intensament durant la primera setmana de curs per aixecar el Taller Vertical 2014. En la 17a edició d'aquest taller, que porta per títol «Washitecture: arquitectura de l'aigua per a escoles a Marroc», els alumnes hauran de proposar maquetes 1:1 d'unitats higièniques per a escoles infantils de Zagora (Marroc), la província més gran de la regió de Souss Massa Drâa. Aquesta edició del taller està patrocinada per Roca i Gabarró, i hi col·labora la Fundació We Are Water.

Els alumnes de l'ESARQ-UIC proposaran a escala real solucions higièniques per a escoles infantils del Marroc

El consolidat Taller Vertical consisteix en un workshop transversal en el qual els alumnes de segon a quart del Grau en Arquitectura es barregen en equips per fer un exercici pràctic, que aixequen a escala real, liderats per arquitectes de prestigi reconegut. El Taller Vertical 2014 tindrà lloc del 3 al 10 de setembre, partint del projecte de cooperació que desenvolupa la Fundació We Are Water, en col·laboració amb UNICEF, en escoles primàries del Marroc. L’objectiu és millorar les instal·lacions d’aigua, sanejament i higiene, així com contribuir a la creació d’un entorn segur per als nens i nenes.

En concret, els alumnes hauran de proposar unitats higièniques individuals que solucionin l’accés a l’aigua a les escoles, i plantejar com a través d’un bon disseny es poden aconseguir objectius ambiciosos, com l’eradicació de malalties, l’augment de matriculacions a l’escola, la conscienciació del valor de l’aigua com a bé escàs o l’adquisició d’hàbits d’higiene que es traslladin al nucli familiar. Els alumnes faran les maquetes 1:1 amb les fustes que aporti Gabarró.

Cada any, l’ESARQ-UIC vol fer reflexionar l’alumne al voltant d’un tema concret proposat pel mateix director del taller. En aquesta edició, el taller està dirigit pels professors Estel Ortega i Tomeu Ramis, amb la coordinació dels Alumni ESARQ Adrián Jurado i Jaime Fernández, que han destacat com a valor diferencial la “transversalitat” del taller. “Els alumnes dissenyaran des de l’objecte fins a l’agrupació d’elements que construeixen un lloc; del disseny industrial a l’arquitectura, per això s’han buscat estudis multidisciplinaris per dirigir els diversos grups”, han comentat.

Tal com ha manifestat Pere Vall, director de l’ESARQ-UIC, “l’escola es transforma durant una setmana en un autèntic laboratori experimental, en què els equips ‘competeixen’ entre si per arribar a concretar un resultat, que exposen davant d’un jurat final. El consolidat Taller Vertical de l’ESARQ-UIC no només genera reflexió interna, sinó que pretén ser un fòrum de debat extern, en el qual la universitat i l’empresa van juntes, oferint solucions a la societat mentre s’investiguen aspectes nous, estratègics i transversals al voltant de l’arquitectura”.

El Taller Vertical es porta a terme des que es va fundar l’ESARQ-UIC, fa 17 anys. Des de llavors, hi han participat arquitectes de renom internacional com Carlos Ferrater, Carme Pinós, Emilio Tuñón, Luis Moreno Mansilla, Winy Maas, Karl Chu, Bernard Cache, Mike Weinstock o Dennis Dollens.

CALENDARI DEL TALLER VERTICAL

- El dimecres 3 de setembre, 9h: Presentació del Taller Vertical; 12 h: conferència inaugural del Taller Vertical a càrrec de l’arquitecte Martín Azúa i Carlos Garriga, project manager de la Fundació We Are Water.

- El diumenge 7 de setembre: l’arquitecte Curro Claret farà al matí un recorregut per les instal·lacions, i repassarà així el treball de l’alumnat.

- El dimecres 10 de setembre: al matí s’aixecaran els treballs al passeig de la Fontana de la UIC (C/ Immaculada, 22, Barcelona). A la tarda, el jurat deliberarà a porta tancada.

Membres del jurat: els arquitectes Martín Azúa, Curro Claret, Javier García Germán i Borja Ferrater, i el director de la Fundació We Are Water, Xavier Torras.

- El dimecres 18 de setembre, 19 h: lliurament de premis oficial i inauguració de l’exposició que organitza Roca, en col·laboració amb l’ESARQ-UIC i el suport de la Fundació We Are Water al Roca Barcelona Gallery. La mostra dels treballs realitzats pels alumnes es podrà visitar de forma gratuïta durant un mes