Es presenta l’Observatori Global del Son de Catalunya, una plataforma impulsada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, UIC Barcelona i la Fundació Ad Salutem

01/02/17
Comparteix aquesta informació

Dormir poc, menys de quatre hores, però també dormir massa, pot afectar la qualitat de vida. Aquestes és una de les conclusions de l’Informe sobre la salut del son. L’impacte del ben dormir en la salut de les persones i de la col·lectivitat, un document realitzat per l’Observatori Global del Son de Catalunya, una plataforma impulsada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) i la Fundació Ad Salutem Institute for Healthy Sleep, que s’ha presentat avui a CaixaForum Barcelona, en un acte que té la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’. 

Es presenta l’Observatori Global del Son de Catalunya, una plataforma impulsada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, UIC Barcelona i la Fundació Ad Salutem

Dormir és un fenomen fisiològic i conductual en el qual hi ha una disminució periòdica, parcial i reversible del nivell de consciència. Es tracta d’un procés universal a tot el regne animal, malgrat que la seva funció i finalitat no són encara del tot conegudes. Durant segles, el son s’havia considerat una condició passiva, fet que va canviar l’any 1953 amb el descobriment del son REM (Rapid Eye Movement), una fase en la qual el cervell està molt actiu.

Malgrat que diversos estudis demostren que el son és un determinant per mantenir un bon estat de salut, els canvis en les pautes de la vida quotidiana, que suposen viure en un ritme més accelerat i estressant, han fet que s’hagi perdut qualitat del son.

Els experts aconsellen dormir entre 7 i 8 hores per als adults, per tal de mantenir una bona salut i tenir menys risc de mortalitat. A la infància, dormir poc s’associa a problemes de concentració, rendiment escolar, hiperactivitat i ansietat. De fet, alguns estudis constaten que els adolescents que passen hores desperts amb videojocs tenen més risc de treure males notes a l’escola.

En els adults, la manca de son té clara relació amb el rendiment laboral i els accidents, tant en l’àmbit del treball, com a les carreteres. El 7% de conductors s’ha quedat alguna vegada adormit al volant, fet que ha provocat un 3,6% dels accidents mortals i un 13,2% dels accidents que han requerit cures hospitalàries, segons un estudi realitzat a 19 països de la Unió Europea que també s’inclou en aquest informe.

Entre els conductors amb més risc de patir somnolència al volant es troben els conductors professionals, perquè estan més exposats a la carretera, els treballadors amb torns de treball prolongats, les persones que condueixen havent dormit poc, especialment els joves o els que dormen menys de sis hores, o les que pateixen apnea del son no diagnosticada.

Tot i que els estudis demostren el vincle amb el fet de dormir bé i un millor estat de salut de la persona, encara no hi ha una percepció social pel que fa al cas. Ens trobem amb la mateixa situació que en el passat tenia l’hàbit tabàquic entre la societat, en la qual fumar es vinculava amb una imatge de poder, valentia i independència.

La principal recomanació d’aquest informe és la creació de l’Observatori Global del Son, que es presentarà demà, i que té per objectiu promoure l’estudi, la recerca, la divulgació, l’ensenyament i la promoció del son saludable.​ ​Des d’aquest observatori es vol defensar un canvi en la percepció social sobre el fet de dormir bé, encara massa vinculada amb la idea que dormir poc és propi d’una persona valenta i productiva a la.feina.

El document ha estat elaborat per Ferran Barbé i Mireia Dalmases, investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida; Maria Dolors Navarro, directora de l’Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona); Joan Escarrabill, director Pla Director de les Malalties de l’Aparell Respiratori del Departament de Salut, i Jordi Varela, director d’Ad Salutem Institute for Healthy Sleep.

També ha tingut l’assessorament d’Antoni Esteve, d’Ad Salutem Institute for Healthy Sleep, i dels investigadors Xavier Soler, de la Universitat de Califòrnia San Diego; Ivan Erill, de la Universitat de Maryland Baltimore County, i Joan Bigorra, del Barcelona Institute of Global Health.