Felipe Pich Aguilera inaugura el seu últim projecte, la Biblioteca de Fondo

23/09/14
Comparteix aquesta informació

El professor de Projectes i director de la Càtedra CEIM de l'ESARQ-UIC, Felip Pich-Aguilera, va inaugurar l'11 de setembre passat el seu últim projecte, la Biblioteca de Fondo, a Santa Coloma de Gramenet. Es tracta d'un multiequipament que es troba al casc urbà de Santa Coloma i que vol no només dotar el barri d'instal·lacions sinó també integrar-se en l'espai urbà i multicultural de la ciutat. El projecte sintetitza també reflexions relacionades amb la sostenibilitat urbana i en les quals la compacitat i la densitat són un valor.

Felipe Pich Aguilera inaugura el seu últim projecte, la Biblioteca de Fondo

L’edifici se situa en una àrea urbana molt densa en ocupació, amb poc tram viari i amb molt pocs espais disponibles. De fet, els equipaments existents s’han anat incorporant als edificis d’habitatges i per tant no ocupen els llocs singulars que els correspondrien.

El nou edifici Fondo és un edifici polifuncional que pretén donar resposta a les necessitats i requeriments d’una ciutat densa i que vol concentrar, a la vegada, en un únic edifici, funcions diverses que normalment es troben escampades per la ciutat i en planta baixa.

La nova biblioteca pretén multiplicar la “cota zero” generant a cada nivell les qualitats d’una planta baixa però en desenvolupament vertical. A dins del nou edifici Fondo es reprodueixen els diferents nivells existents entre els carrers de l’entorn més immediat; d’aquesta manera, a través de les diferents connexions entre usos i espais, s’estableix un recorregut intern que fa possible l’ús d’aquest edifici com a part de l’espai públic. Es converteix, així, en equipament, plaça i carrer.

Tot l’edifici s’ha estudiat per tal d’incorporar-hi sistemes bioclimàtics que redueixin les demandes elèctriques i de climatització. Al mateix temps s’ha treballat perquè l’estructura pugui tenir espais diàfans adequats a l’ús de l’edifici.