Fernando Morales: “Vull aportar valor a una societat més justa”

02/09/19
Comparteix aquesta informació

Entrevista al primer alumni de UIC Barcelona que farà el Master of Laws a Nova York

Fernando Morales: “Vull aportar valor a una societat més justa”
Morales al costat de Joshua Alter, director of Graduate Global Engagement y Adjunct Professor of Law at St. John’s University School of Law

Fernando Morales és el primer alumni de UIC Barcelona que cursarà el Master of Laws (LL. M.) a Nova York gràcies al conveni recent que s’ha establert amb la Saint John's University de Nova York. Es defineix com una persona lleial, constant i activa. Entre les seves aficions destaca l'esport, que tal com ens explica, li ha aportat valors com la constància i el sacrifici. Passar temps amb els seus amics i gaudir de la sobretaula són alguns altres petits plaers en què li agrada invertir el temps mentre no treballa a la Big Four EY, lloc de feina en el qual ha demanat una excedència fins que torni de la seva particular aventura americana. 

Quan eres petit, t'imaginaves que series advocat?
Sempre he admirat les persones que des de petits tenen una vocació clara per una professió. En el meu cas, optar pel dret va ser una decisió meditada i consensuada amb la meva família. 

Què et va fer decantar per UIC Barcelona?
Tan important és triar la carrera com encertar amb la universitat. Personalment, crec que UIC Barcelona ofereix un model d'educació centrat en les competències necessàries per exercir la professió i enfocat en la incorporació al mercat laboral. A més a més, el fet que els professors siguin professionals d'alt prestigi en el sector, implica que coneguin perfectament el que es requereix en un advocat.

Què destacaries del teu pas per la Universitat?
Un element que considero diferenciador de UIC Barcelona són els exàmens orals. Crec que son molt útils ja que l'alumne ha de ser capaç de sintetitzar coneixements complexos i adequar-los al cas que se li presenti el dia de l'examen. És una pràctica que, personalment, m'ha resultat molt beneficiosa en la meva carrera professional. 

Ara faràs el Master of Laws a Nova York, amb quines expectatives viatges als Estats Units?
Emprenc aquest projecte molt il·lusionat i sent conscient del repte que suposa. Des del meu punt de vista, un advocat pot estar familiaritzat amb la llei del seu país, però en un món competitiu i globalitzat com l'actual, crec que és essencial experimentar noves cultures i nous sistemes legals. A més a més, crec que és una gran oportunitat per aprendre, connectar amb altres cultures i ampliar el cercle de relacions.

Treballant en una de les Big Four, EY, com gestionaràs el curs amb la teva carrera professional?
Treballant a EY m'he adonat que, amb independència del teu sector, aquestes grans firmes són formadores de professionals. Sent conscient del privilegi que suposa formar part d'una empresa així, he decidit sol·licitar l'excedència laboral durant el període que duri el LL. M.

Quines creus que són les claus de l'èxit d'un advocat?
Crec que la millor qualitat que ha de tenir un advocat és la capacitat de generar confiança. La nostra professió es basa precisament en la confiança que dipositen en nosaltres els clients. Una altra característica que crec que es valora molt en el sector és la capacitat de negociació. Finalment, no només en la nostra professió sinó en tots els aspectes de la nostra vida, l'ètica ha de prevaler en les nostres actuacions.

I quina diries que és la teva màxima ambició com a advocat?
Exercir amb rigor una professió que busca en el que és individual donar solucions a persones o empreses davant situacions que requereixen coneixements específics. Des d'un aspecte més global, vull aportar valor a una societat més justa.

Sempre es parla dels assoliments, però a què diries que has renunciat per la teva carrera professional?
L'advocacia és una professió que demana molta dedicació i hores de feina. Crec que estic sent capaç de conciliar la meva vida personal amb la professional. Cada vegada els despatxos entenen més bé les necessitats dels seus professionals i estableixen mecanismes, com el teletreball, que permeten augmentar el grau de conciliació.

Després de l'esforç, estàs content amb els resultats? 
Vivim en una societat en què tot va molt ràpid i crec que els joves cada vegada som més ambiciosos i volem complir amb les nostres metes. Estic molt satisfet amb els resultats i tinc molts projectes al cap. No obstant això, com diuen a casa meva: “La vida és una carrera de fons i hem de ser capaços de gaudir del trajecte”.