Bêka & Lemoine porten el seu treball a la Filmoteca de Catalunya en el marc del cicle Foros de UIC Barcelona

12/04/19
Comparteix aquesta informació

Els prestigiosos videoartistes van oferir una classe magistral seguida de la projecció de dos dels seus últims films.

Bêka & Lemoine porten el seu treball a la Filmoteca de Catalunya en el marc del cicle Foros de UIC Barcelona

Els videoartistes Ila Bêka i Louise Lemoine van participar, el 9 d’abril passat , en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture en una sessió que es va desenvolupar a la seu de la Filmoteca de Catalunya. Bêka & Lemoine, el treball dels quals es caracteritza per explorar noves narratives audiovisuals en l’anàlisi de l’arquitectura contemporània i els entorns urbans, van oferir una conferència titulada “The Experience of Space”. A través de la projecció d’extractes de les seves 24 pel·lícules, van realitzar un recorregut per la seva vasta filmografia, recentment adquirida pel Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA).

En la conferència, els videoartistes van explicar els seus inicis en el món cinematogràfic i el procés de producció de la seva primera pel·lícula, Koolhaas Houselife (2013), que aprofundeix en la rutina de l’encarregada de la neteja d’una de les cases més conegudes de l’arquitecte holandès Ren Khoolas. “Quan vam acabar la pel·lícula no sabíem què fer-ne, així que la vam ensenyar a alguns dels nostres amics. Un d’ells en va seleccionar un pla fix per il·lustrar la portada de la primera edició de la revista Abitare i, a partir de llavors, no hem parat de gravar”, van afirmar.

Els videoartistes van explicar, així mateix, les línies de treball que guien les seves produccions.  Entre les quals, l’afany per retratar la vida ordinària de la gent i la seva espontaneïtat, la necessitat de retratar com l’arquitectura modela la vida de les persones o l’ús de la música com a element central de les seves pel·lícules. “Per nosaltres, és molt important mostrar l’arquitectura d’una manera vívida, així com entendre l’ésser humà. Qui vegi les nostres pel·lícules podrà entendre, en certa manera, la humanitat mateixa”, van concloure.

Després de la conferència, els assistents van poder gaudir de la projecció de dos dels capítols que conformen un dels últims projectes de Bêka & Lemoine: Homo Urbanus, una sèrie que pretén indagar en la vida urbana en set grans urbs de tot el món. La Filmoteca de Catalunya va acollir, així mateix, un cicle específic sobre els videoartistes que es va desenvolupar entre els dies 10 i 11 d’abril amb la projecció de dues sessions dobles per jornada. 

Foros, cicle anual de conferències sobre arquitectura, s’articula en aquesta nova edició sota el títol “Identities” (Identitats). El programa del cicle pretén contribuir al debat sobre el concepte d’identitat en l’exercici de l’arquitectura contemporània, fortament marcada per les tendències de la globalització actual. Per segon any consecutiu, el cicle està organitzat en col·laboració amb BBConstrumat.