Irene Kyammumi: “A Uganda, tres de cada deu menors de 5 anys tenen desnutrició”

10/03/20
Comparteix aquesta informació

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, UIC Barcelona ha organitzat un cafè col·loqui amb la doctora ugandesa Irene Kyamummi, premi Harambee 2020. Kyamummi ha parlat del seu projecte CHEP (Child Health Project) i de la seva experiència a Kènia, on ha ajudat més de 5.000 nens de la zona de Limuru, una localitat rural dels afores de Nairobi.

Irene Kyammumi: “A Uganda, tres de cada deu menors de 5 anys tenen desnutrició”

La doctora Kyamummi va estudiar Medicina a la Universitat de Makerere i ha impulsat projectes per a persones amb pocs recursos. També ha col·laborat en iniciatives dirigides a nens, com el TB-Child Project, per tractar nens amb tuberculosi. Tot i així, el seu màxim assoliment ha estat la creació del projecte CHEP, pel qual es va traslladar a Kènia. Al país africà, aquesta tasca ha fet possible que amb 50 euros un nen pugui rebre atenció mèdica durant deu anys.

El projecte CHEP intenta disminuir la mortalitat infantil proporcionant assistència sanitària a les zones més desfavorides de l’Àfrica subsahariana. Als menors, se’ls facilita de dues a tres revisions anuals per desparasitar-los i combatre la malnutrició, alhora que s’imparteix formació a les mares sobre higiene i hàbits saludables.

Durant el col·loqui, la doctora ha explicat que el Child Health Project “proporciona coneixements als nens a les escoles i, a través d’ells, a les famílies” perquè, segons assenyala, “hi ha una manca d’educació de la salut. Com a metge, atenc nens malalts que no saben que ho estan. Famílies que no saben quan cal acudir al metge”.

La doctora rural ha avançat que després de treballar a Kènia vol impulsar el projecte CHEP a Uganda, ja que “és urgent fer entendre a les famílies la importància de la cultura de la sanitat”. Kyamummi ha destacat que “és tot un repte, ja que més de la meitat de la població a Uganda són nens, i 3 de cada 10 menors de 5 anys tenen desnutrició”.

En la seva opinió, davant d’aquesta situació “hem d’actuar, no ens podem quedar de braços plegats”, per la qual cosa demana ajuda i col·laboració per seguir endavant amb el projecte CHEP.

L’acte, emmarcat en les activitats promogudes amb motiu del Dia de les Dones, s’ha impulsat des de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de UIC Barcelona.