Juan José Pérez-Soba dóna les claus de l’exhortació apostòlica del papa Francesc

20/05/16
Comparteix aquesta informació

Educadors, pares de família, orientadors familiars, i professionals procedents del sector associatiu, empresarial i del sector públic relacionat amb la família, ahir es van interessar per les claus d’un document, Amoris Laetitia, àmpliament debatut en les últimes setmanes en els mitjans de comunicació. En total, hi van assistir unes 200 persones. La sessió, organitzada per l’Institut d’Estudis Superiors de la Família, la va enfocar el Dr. Juan José Pérez-Soba, professor de l’Institut Joan Pau II d’Estudis sobre la Família de Roma, des de l’òptica de l’Any de la Misericòrdia, promulgat aquest any per l’Església catòlica.

Juan José Pérez-Soba dóna les claus de l’exhortació apostòlica del papa Francesc

Entre altres temes, Pérez-Soba va recordar qüestions clau com: la debilitat actual del matrimoni a causa d’una concepció exclusivament privada d’aquest, que li resta rellevància social, així com la importància de la família com a nexe entre l’Església i la societat. “Es rebutja el matrimoni perquè es veu com una missió impossible per a les pròpies forces... L’home contemporani és un subjecte internament emotiu que, no obstant això, externament actua de manera utilitarista. Aquesta situació al final l’afecta negativament perquè com que no es pot jugar amb els afectes, al final, les persones es trenquen... Els afectes són importants perquè creen vincles i aquests, obligacions. Per això, és compatible donar raons, ajudar el veritable discerniment amb una autèntica educació sentimental que, com Jesús amb la samaritana, desperti el desig per convertir-lo en amor veritable”.

“L’exhortació —va explicar Pérez-Soba— és coherent amb la Relatio Sinodi, el document final resultat del passat Sínode de la Família, i ho és des de dos punts de vista: pel contingut, consensuat pels pares sinodals, i per la novetat, no tant doctrinal o disciplinar, sinó més aviat pel nou impuls pastoral, l’objectiu és arribar als casos límit de les famílies i de les parelles des d’una nova perspectiva. El 70 % dels matrimonis —va recordar— es trenquen en els set primers anys i aquestes persones no van a l’església quan això succeeix. L’exhortació parla d’acompanyar-los i aquesta tasca pendent és responsabilitat no només dels sacerdots sinó també d’altres famílies. Acompanyar vol dir compartir el pa i per descomptat invertir-hi temps”.

Amoris Laetitia és un document que, segons l’opinió d’aquest expert, està en perfecta continuïtat amb l’encíclica Familiaris Consortio de Joan Pau II i amb els textos del Concili Vaticà II, en què per primera vegada s’esmenta el matrimoni i la família com a problema social que precedeix en importància l’economia i la guerra.

El Dr. Juan José Pérez-Soba és professor de Moral Fonamental a la Facultat de Teologia San Dámaso a Madrid i de l’Institut Joan Pau II d’Estudis sobre la Família, on a més a més dirigeix ​​el Màster en Ciències del Matrimoni i la Família. També ha impulsat multitud d’iniciatives pastorals compatibles amb una intensa activitat docent i investigadora.