La Dra. Consuelo León i la conciliació de la família i la feina en el Concili Vaticà II

07/07/14
Comparteix aquesta informació

Tal com la Dra. Consuelo León explica en el capítol «La conciliación del trabajo y la familia a la luz del Vaticano II», el Concili que es va celebrar fa mig segle ja va avançar en la seva Constitució, Gaudium et spes, algunes de les qüestions que preocupen avui dia: la irrupció en el món laboral de la dona i el fet que més de la meitat de persones en actiu tindrien obligacions familiars. Des de principis de segle, la conciliació s'ha convertit en un reclam general, cosa que l'Església ja havia vaticinat dècades abans.

La Dra. Consuelo León i la conciliació de la família i la feina en el Concili Vaticà II

Amb el títol “La conciliación del trabajo y la familia a la luz del Vaticano II”, escrit per la Dra. Consuelo León, directora de l’Observatori de Polítiques Familiars i responsable de comunicació de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF), juntament amb Nuria Chinchilla, es destaca que “tant la família com l’empresa són dos àmbits de desenvolupament professional i personal que es reforcen mútuament i que incideixen alhora en la riquesa i la sostenibilitat social”. Ens dóna a entendre que si l’empresa ofereix al treballador la possibilitat de conciliar la vida laboral amb la familiar, aquest rendirà més a la feina, de manera que augmentarà la productivitat. Això també afavoreix l’empresa, ja que se li obre una porta nova: la d’oferir al treballador un incentiu, no econòmic, però molt atractiu.

A més, les autores defensen que “el context polític i empresarial —des d’una perspectiva de responsabilitat social sana i sent conscient de la sostenibilitat econòmica i social en joc— ha d’afavorir la conciliació i la coresponsabilitat”.

Al final del capítol es defineix la família com “l’àmbit que enriqueix la persona”. El treballador ja no és una baula de la cadena de muntatge: això seria rebaixar-lo. Tots tenim responsabilitats familiars. Si es vol obtenir un compromís real, “cal tractar els empleats com a col·laboradors”. Tot això s’ha de fer amb el teló de fons de la fe: “Des d’aquesta es poden dissenyar els escenaris més justos i esperançadors imaginables”.

El mes d’octubre passat va tenir lloc a la Universitat de Navarra el Congrés Internacional de la Facultat de Teologia “En torno al Vaticano II. Claves históricas, doctrinales y pastorales”, en què va participar la Dra. León. Fruit d’aquest Congrés es va publicar un llibre – amb el mateix nom del congrés - del qual aquesta i Nuria Chinchilla han escrit el capítol “La conciliación del trabajo y la familia a la luz del Vaticano II”.