La Dra. Irarrázaval analitza com el cos viu l’esquizofrènia

08/05/18
Comparteix aquesta informació

En la seva conferència, va proposar la comprensió fenomenològica d’aquesta patologia.

La Dra. Irarrázaval analitza com el cos viu l’esquizofrènia

La Dra. Leonor Irarrázaval, psicòloga, professora de la Universitat Diego Portales de Xile i investigadora a l’Hospital Universitari de Heidelberg (Alemanya), va impartir la conferència “El cos viscut en l’esquizofrènia: una aproximació fenomenològica de la psicopatologia”, el passat 19 d’abril, convidada pel Grup de Recerca SARX. Més enllà d’una concepció exclusivament bioorgànica de la malaltia mental la Dra. va proposar la comprensió fenomenològica de la patologia.

Irarrázaval va proposar la comprensió fenomenològica de la patologia, que integra l’experiència viscuda pel pacient i entén la malaltia com una alteració de l’existència de la persona en les seves estructures ontològiques fonamentals. 

En aquest sentit, destaquen les experiències de disembodiment (descorporització o desencarnació) característiques de certes tipologies representatives de l’esquizofrènia. Irarrázaval va destacar la convergència de psiquiatria  i fenomenologia en el treball de prestigiosos investigadors com Thomas Fuchs, a Alemanya, o Giovanni Stanghellini, a Itàlia.