La School of Architecture, present en l'última edició del Beyond Building Barcelona - Construmat amb el prototip d'habitatge autosuficient al barri de Torre Baró - Nou Barris

18/06/15
Comparteix aquesta informació

Els projectes resultants de la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona de crear un prototip d'habitatge autosuficient al barri de Torre Baró - Nou Barris es van presentar en l'última edició del Beyond Building Barcelona - Construmat, que es va celebrar del 19 al 23 de maig.

La School of Architecture, present en l'última edició del Beyond Building Barcelona - Construmat amb el prototip d'habitatge autosuficient al barri de Torre Baró - Nou Barris

La School of Architecture ha participat en aquest treball dut a terme per 5 escoles d'arquitectura de Barcelona. El projecte culminarà amb la construcció d'un edifici energèticament autosuficient al carrer Escolapi Càncer que acollirà un equipament obert al barri i habitacions per a 12 estudiants. La presentació d'aquest projecte va tenir lloc el 22 de maig a Construmat, davant de professionals i empreses del món de la construcció i de l'Ajuntament de Barcelona.

La proposta de la School of Architecture, liderada en conjunt per la Càtedra Ceràmica i la Càtedra CEIM, destaca pel tractament de l'espai exterior, mitjançant els seus prototips, materials i solucions constructives. Entre els projectes de l'escola es troben una solució estructural per jàsseres sostenibles multifuncionals, una solució ceràmica per a cobertes ventilades recol·lectores d'aigua, una solució lleugera de tancaments tèxtils per a sistemes afegits de façana i una solució ceràmica per a façanes verdes sostenibles amb doble pell. Mereix una menció especial, la peça de paviment que permet múltiples configuracions per a paviments drenants.

El projecte resultant de la col·laboració de totes les escoles d'arquitectura de Barcelona ha estat un exercici en què els estudiants han hagut de liderar, tutoritzats pels seus professors, totes les fases del projecte. Un terreny complicat, una població envellida i habitatges d'autoconstrucció sense regular són alguns dels problemes amb què s'han trobat els estudiants. Així,  han tingut l'oportunitat de fer front a un projecte amb problemes reals. L'ETSAB hi ha aportat l'estudi urbanístic; l'ESTAV, les millores sostenibles i ecològiques; la implantació d'horts urbans i autoabastiment ha estat una aportació de la IAAC; la Salle-URL hi ha aportat el projecte d'edificació, i finalment la School of Architecture de la UIC Barcelona hi ha aportat el seu innovador disseny de peces ceràmiques.

Fins al mes de juliol les diferents escoles col·laboraran en la redacció del projecte executiu, que passarà a ser valorat per l'Ajuntament de Barcelona, els centres d'arquitectura i els veïns. El prototip podria construir-se a l'estiu de 2016.

Beyond Building Barcelona és un esdeveniment que reuneix cada dos anys professionals, estudiants i empreses de la construcció per donar a conèixer novetats en processos, materials i serveis, així com les últimes innovacions tecnològiques.