La UIC acull el XIIè Congrés «Cultura Europea»

30/10/13
Comparteix aquesta informació

La UIC ha acollit el XIIè Congrés «Cultura Europea», que ha tingut lloc del 24 al 26 d'octubre i que ha estat organitzat per l'Institut Carlemany d'Estudis Europeus. El congrés, que s'ha caracteritzat per un marcat caràcter internacional i multidisciplinari, ha tractat de fomentar el diàleg entre professors amb experiència i joves investigadors sobre les manifestacions culturals europees.

La UIC acull el XIIè Congrés «Cultura Europea»

Al congrés, van participar-hi més de 200 persones. Després de les paraules de benvinguda, el congrés va començar amb dues sessions plenàries paral·leles. D’una banda, el rector de la Universitat Babes-Bolyai, de Cluj-Napoca (Romania), el professor Ioan-Aurel Pop, va pronunciar la conferència “Romania entre l’Orient bizantí i l’Occident llatí”, i, per altra banda, Enrique Banús, director del congrés i de la Càtedra Jean Monnet, va pronunciar la conferència “25 anys de congressos Cultura Europea”.

Així mateix, tot seguit van tenir lloc dos debats paral·lels sobre tendències actuals en la cultura, gestió i política cultural: el primer, a càrrec del productor televisiu Christoph Pasour i de Lluís Bonet, professor titular d’economia aplicada i director del Programa de Doctorat en Gestió de la Cultura i el Patrimoni i dels cursos del Postgrau en Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona; el segon a càrrec Eduard Miralles, president de la Fundació Interarts, i Antoni Laporte, director d’ARTImetria.

Durant els tres dies del congrés es van tractar temes com ara religió, filosofia, ètica, estètica, sociologia i la seva repercussió cultural a Europa. Així, en aquest congrés, la cultura europea no s’entén com una identitat concreta, sinó que abraça totes les expressions culturals que es manifesten a Europa i amb relació a altres continents.

D’altra banda, en el marc del programa cultural del congrés, van tenir lloc dos concerts: “Música per al cinema de Segundo de Chomón”, a càrrec de Brossa Quartet de Corda ,que va tenir lloc el dijous 24 d’octubre, i un altre concert a càrrec del Cor Vocal de Bulgària Ancient Schops Folk Songs com a part del programa cultural del congrés del divendres 25 d’octubre.

L’acte de cloenda va tenir lloc el dissabte a la tarda amb unes paraules del Dr. Banús, que va agrair a tots els assistents la seva participació i va expressar la seva satisfacció pel gran intercanvi cultural i interdisciplinari que va sorgir durant els tres dies.

El Congrés Internacional “Cultura Europea” s’ha fet gràcies a la col·laboració de la Càtedra Jean Monnet ad personam “Cultura Europea” d’Enrique Banús, que rep el suport econòmic de la Comissió Europea, a través del Programa Jean Monnet de la Direcció General d’Educació i Cultura.