L'amistat i Aristòtil, tema en la inauguració del Fòrum UNIV

28/10/14
Comparteix aquesta informació

El Dr. Antoni Bosch-Veciana, professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, va ser l'encarregat d'inaugurar la sisena edició del Fòrum UNIV, que acull la Facultat d'Humanitats de la UIC. El tema que es tracta aquest curs al congrés ?organitzat per l'Istituto per la Cooperazione Universitaria (ICU) de Roma? és "L'amistat: un nou model de ciutadania".

L'amistat i Aristòtil, tema en la inauguració del Fòrum UNIV

Durant la conferència, que va tenir lloc al Campus Barcelona i al Campus Sant Cugat, els dies 16 i 23 d’octubre, respectivament, el professor Bosch-Veciana va convidar els assistents a reflexionar sobre l’amistat tal com l’entenia Aristòtil, una amistat a la qual “no estem obligats, però de la qual tenim necessitat”, va assegurar.

El professor de la Ramon Llull va afirmar que el filòsof grec definia l’amistat com l’acte de “sortir d’un mateix i anar cap a un altre. Donar-se respectant l’altre i, si l’un anul·la l’altre, malament”. I va afegir que una prova de foc per saber si una amistat és real és poder parlar amb el teu amic “del que vulguis i sense sentir-te acorralat en cap moment”.

En la seva intervenció, el Dr. Bosch-Veciana va llançar una reflexió al mig centenar d’assistents: “Quan siguis capaç d’estar en silenci amb el teu amic, sense dir res, llavors seràs el seu amic. Saber quan has de parlar i quan no ho has de fer, això és amistat. Un amic –va dir– és aquella persona de qui estem segurs que mai no ens trairà”.

El Fòrum UNIV és un fòrum multidisciplinari de diàleg permanent i un punt de trobada per a la comunicació i el debat universitari que cada any tracta un tema concret. Mesos abans del Fòrum, es desenvolupen les fases locals a diferents seus universitàries dels diferents països participants, i, per sisè any consecutiu, la fase de Catalunya es duu a terme a la UIC. La trobada final, amb les millors ponències seleccionades en les fases prèvies, se celebra a Roma durant la Setmana Santa.