Laura Pousa participa al 37th Annual Conference of the Association for Contemporary Iberian Studies

09/09/15
Comparteix aquesta informació

Laura Pousa, professora del Grau en Comunicació Audiovisual de UIC Barcelona, participa al 37th Annual Conference of the Association for Contemporary Iberian Studies. 

Laura Pousa participa al 37th Annual Conference of the Association for Contemporary Iberian Studies

Laura Pousa, professora del Grau en Comunicació Audiovisual de UIC Barcelona, participa al 37th Annual Conference of the Association for Contemporary Iberian Studies organitzat per la Universitat Autònoma de Madrid, del 2 al 4 de setembre, amb la col·laboració de la University of Westminster i la University of Roehampton

Pousa exerceix com a coordinadora del panell “Explorando puntos de encuentro. Relaciones audiovisuales entre España y Portugal”, on es presenten tres perspectives diferents per explorar punts de trobada en moments de la història cinematogràfica recent dels dos països. 

També imparteix la conferència “Franquismo y salazarismo en prime time: Cuéntame cómo pasó y Conta-me como foi”. Al setembre de 2001, TVE va estrenar Cuéntame cómo pasó, una serie de ficció que narra la la vida a Espanya durant els últims anys del franquisme a través de la família Alcántara. Concebuda com una ficció històrica, de caràcter popular i per a tots els públics, el seu immediat èxit d'audiència va significar la consolidació en prime time d'un relat definit dramàticament pel context dictatorial espanyol i, malgrat les especificitats històriques aparents, la venda internacional de la seva format. A l'abril de 2007, la RTP va estrenar Conta-me com foi, l'adaptació portuguesa amb la família Lopes com a protagonista de la ficció que recrea l'última etapa salazarista. Més enllà de paral·lelismes i intercanvis argumentals i documentals, l'anàlisi de les dues produccions ens guiarà cap a moments històrics comuns -com el tractament de "La revolució dels clavells" - intentant trobar línies de confluència que ens ajudin a entendre com es porta a terme la construcció d'una memòria audiovisual televisiva que relaciona a Espanya amb Portugal, i viceversa.

La Association for Contemporary Iberian Studies (ACIS) va ser fundada al 1978 i celebra anualment un congrés de tres dies on es tracten diversos temes com política, economia, geografia, identitats regionals, relacions internacionals, feminisme, anàlisi de mitjans, televisió, cinema, llengües o metodologies d’ensenyament, entre altres. El congrés està adreçat a acadèmics de diverses disciplines on comparteixen les seves inquietuds sobre el desenvolupament d’aquestes àrees a Espanya i Portugal. 

Sobre Laura Pousa

Laura Pousa és professora del Grau en Comunicació Audiovisual i compta amb una destacada experiència professional com a guionista de series de ficció televisiva, entre elles més de 5 anys com a guionista de “Cuéntame como pasó” que emet TVE. Pousa és Doctora en Historia del Cinema i ha impartit assignatures sobre l’àrea audiovisual a la universitat pública, a més de la publicació de textos acadèmics.  

Laura Pousa ha dirigit junt amb Ricardo Steinberg el curtmetratge Meine Liebe nominat al Premi Goya al Millor Curtmetratge de Ficció al 2012 i guanyador del premi The Abbas Kiarostami Film Seminar. 

La memoria televisada: «Cuéntame cómo pasó» és el seu primer llibre publicat.