L’ESARQ - School of Architecture inaugura, per sisè any consecutiu, l’exposició dels treballs de final de grau

21/07/17
Comparteix aquesta informació

Ahir, 20 de juliol, el dipòsit del Rei Martí, antic magatzem de retenció d’aigua situat al costat de la finca de la torre Bellesguard de Barcelona, reconvertit recentment en espai cultural, ha obert les portes per acollir l’exposició de treballs de final de grau de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona “Full-Contact. Barcelona-Llobregat City”.

L’ESARQ - School of Architecture inaugura, per sisè any consecutiu, l’exposició dels treballs de final de grau

La mostra, que estarà oberta al públic durant els caps de setmana del mes de juliol i setembre, presenta propostes que donen resposta i advoquen pel gran potencial que forma el sistema de municipis format per Molins de Rei, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts i Sant Feliu de Llobregat, que, amb un parc fluvial al mig, actuen com un nou territori, com una “única ciutat”: Llobregat City.

Durant l’acte d’inauguració, els experts —Salvador Rueda, director de BCNecologia; Carlos Quintans, comissari del Pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia 2016; Josep Bohigas, director general de Barcelona Regional; Rosa Rull, arquitecta en Bailo i Rull, i David Bravo, responsable de continguts del Premi Europeo de Espai Públic Urbà del CCCB— han participat en un combat dialèctic l’objecte del qual és la reflexió. Un debat obert al voltant de temes que van des de la pertinència d’implicar el món acadèmic en actuacions que aportin escenaris reals a les problemàtiques territorials d’avui a les possibles mirades que aporten institucions, organismes i professionals sobre la ciutat metropolitana i la seva concepció.

L’encàrrec docent del treball de final de grau (TFG) del curs 2016-2017 es formula amb el suport del Servei d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i se centra en la Vall Baixa, un tram fluvial de més de 10 quilòmetres que, juntament amb el delta, formen el corredor metropolità del Llobregat, un territori d’un valor ecològic, econòmic i social excepcional per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i per al conjunt de Catalunya per les diverses funcions que ha anat assumint en el decurs de la història.

Els 20 projectes que formen la mostra “Full contact. Barcelona-Llobregat City” són obra dels alumnes d’últim curs de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona, que, distribuïts en quatre tallers dirigits pels arquitectes Iñaki Baquero, Álvaro Cuéllar, Alberto T. Estévez, Miquel Lacasta, Juan Trias de Bes i Pere Vall, van dissenyar les seves propostes a partir d’una hipòtesi comuna que considera el parc fluvial del Llobregat com el cor cívic d’una “única ciutat”. Així doncs, cada alumne va desenvolupar un projecte específic en el marc d’una proposta territorial i urbana unitària encaminada a reprogramar les vores de la plana al·luvial de la Vall Baixa com a parc metropolità central de les ciutats ubicades als dos costats del riu Llobregat; i a garantir la interconnexió a peu i amb bicicleta entre els nuclis urbans i el parc fluvial.

A partir d’aquesta hipòtesi, desenvolupada pels estudiants coordinats pels arquitectes Pere Vall i Álvaro Cuéllar, cada taller elabora una proposta per a una secció transversal estratègicade la Vall Baixa amb un accent programàtic particular. Des d’aquesta mirada transversal, es dissenyen matrius cíviques, fetes d’espais públics i arquitectures rellevants, encaminades a garantir la transició adequada entre espais urbans i rurals, i assegurar la qualitat ambiental i coherència formal de l’entorn periurbà.

Aquesta edició de TFG 2017-2018 completa i tanca un cicle de quatre cursos de projectes de final de grau de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona dedicat a intervenir en els àmbits fluvials del Besòs i del Llobregat que flanquegen l’àrea metropolitana de Barcelona. Una tetralogia amb què l’escola compleix el compromís del conveni signat amb la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el qual s’acorda contribuir a la regeneració dels àmbits estratègics de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Gràcies a la col·laboració amb diferents institucions, el curs dedicat al treball de final de grau de l’ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona es transforma en un laboratori d’idees útils per al projecte d’una ciutat metropolitana més eficient, bonica i justa, així com en un treball de recerca aplicada amb la consecució d’un projecte interescalar que comprèn des de l’escala territorial fins al detall constructiu. Es reafirmen així la voluntat i el compromís d’aquesta escola d’arquitectura de posar-se al servei de la ciutat i la seva comunitat, amb la voluntat de portar més enllà de les seves aules els projectes realitzats pels seus alumnes. Aquesta iniciativa ha estat guardonada per la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme de 2016 en la convocatòria de recerca, que premia les iniciatives de divulgació de l’arquitectura amb una clara transmissió social.