Més de 350 estudiants participen en la II Jornada de Promoció de la Salut

27/04/13
Comparteix aquesta informació

Més de 350 alumnes de batxillerat i cicles formatius d'escoles de tot Catalunya han participat activament avui en la II Jornada de Promoció de la Salut, que ha organitzat el Departament d'Infermeria de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) amb el suport especial de l'Ajuntament de Sant Cugat, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Projecte Home i l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Generalitat de Catalunya).

El Campus Sant Cugat de la UIC ha acollit durant tot el matí aquesta jornada ludicocientífica, en què s’han explicat les conseqüències del consum de substàncies com l’alcohol i les drogues, s’ha ensenyat els joves a aplicar primers auxilis i se’ls ha conscienciat de la importància de tenir cura de la pròpia salut. A la jornada, hi han participat com a voluntaris una cinquantena d’alumnes d’Infermeria.

Primerament, ha tingut lloc una performance realitzada pel grup de teatre Memory que ha escenificat les conseqüències que suposa el consum de substàncies tòxiques en els joves, que ha portat l'equip del SEM a realitzar les emergències sanitàries necessàries. Tot seguit, ha tingut lloc un taller de reanimació cardiopulmonar, en què han participat activament els 350 joves. Uns 40 maniquins han servit per practicar aquestes tècniques de reanimació, liderades per alumnat d’Infermeria, que han actuat com a veritables professionals.

Així mateix, han tingut lloc tres tallers sobre alcohol, drogues i primers auxilis, en què els joves han participat activament de manera rotatòria, per equips. En el taller d’alcohol, fins i tot mitjançant unes ulleres especials, se’ls ha explicat com afecta el consum de substàncies tòxiques la percepció visual.

Paral·lelament, Ruth Castillo, de Projecte Home, ha impartit una conferència, especialment dirigida als pares dels joves participants, durant la qual ha explicat com detectar possibles conductes estranyes en els fills i així intentar evitar a temps que caiguin, per exemple, en el consum de droga. 

La Dra. Cristina Monforte, directora del Departament d’Infermeria de la UIC, s’ha mostrat satisfeta amb el desenvolupament de la Jornada, ja que “s’ha assolit l’objectiu que es marcava: contribuir a fer una societat més sensible als temes de salut”. La Dra. Monforte ha destacat el fet que hagin estat els mateixos alumnes els que han format altres estudiants, ja que “en l’àmbit docent, està comprovat que s’aprèn més quan el missatge és entre iguals. Es produeix un efecte professionalitzador en els nostres estudiants a l’hora d’assumir i fer la tasca pròpia dels infermers”.

Per la seva banda, la regidora d’Educació i Família de l’Ajuntament de Sant Cugat, Esther Salat, que ha participat activament en la Jornada, ha declarat que “la jornada d’avui té dos aspectes especialment valuosos per a la ciutat. Per una banda, el contingut: la promoció de la salut entre els més joves, ja que es treballen especialment els hàbits de consum de substàncies. I per l’altra banda, la metodologia de la jornada, ja que la preparació i el desenvolupament l’han protagonitzat propis alumnes d’infermeria de la UIC i això els ha permès posar en pràctica els coneixements que han adquirit, alhora que han donat un servei als joves de la ciutat”. Segons Salat, “Aquesta  és la gran vàlua de la metodologia de l’Aprenentatge i Servei: treballar l’aprenentatge dels alumnes a través del compromís social amb el seu entorn. L’aprenentatge entre iguals té una gran potencial pedagògic”.

Es tracta de la segona Jornada de Promoció de la Salut, impulsada arran de l’èxit de la primera edició, que va tenir lloc l’abril passat en el marc de l’Any de la Infermeria que celebrava la UIC, precisament per destacar el lideratge de la professió infermera i l’important rol que els infermers exerceixen en la societat.