Miguel Cardenal: «Un 10% dels turistes que vénen a Espanya ho fan per motius esportius»

05/02/14
Comparteix aquesta informació

El secretari d'Estat per l'Esport, l'Excm. Sr. Miguel Cardenal, va impartir la conferència «L'esport al segle XXI. Economia, legislació i grans esdeveniments», el 3 de febrer, organitzada conjuntament per la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials i la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques.

Miguel Cardenal: «Un 10% dels turistes que vénen a Espanya ho fan per motius esportius»

La conferència, que va tenir lloc al Saló de Graus de la Universitat, va tenir com a fil conductor les preguntes que el mateix públic va anar plantejant a Miguel Cardenal. Així, es va parlar de qüestions com els deutes dels clubs esportius, els drets de les televisions per als partits de futbol, el preu de les entrades dels partits de futbol o la constitució en societats anònimes d’alguns clubs, entre altres qüestions. Cardenal també va donar algun consell als alumnes sobre com encaminar el futur professional cap a l’àmbit de l’esport.

Al llarg del col·loqui, el secretari d’Estat per l’Esport va fer referència diverses vegades al reconeixement que es dóna fora d’Espanya a l’esport espanyol, i en aquest sentit va declarar que, segons les últimes enquestes de moviments turístics en fronteres, l’esport va ser la motivació d’un 10% dels turistes que van visitar el país. Per aquest motiu, va animar especialment els alumnes a considerar les oportunitats que aquest sector ofereix i que en molts casos “encara estan per explotar”.

En referència al debat sobre els drets de les televisions per als partits de futbol, Cardenal va avançar als alumnes que el Govern treballa en una llei que en faci més equitatiu el repartiment, sense oblidar –va recordar– quin és el posicionament en aquest sentit en altres països europeus. Sobre els deutes dels clubs esportius, Cardenal va exposar la solució a què s’ha arribat: “S’han introduït dos sistemes de control econòmic. Un d’aquests és el reglament de control econòmic, gràcies al qual els costos de personal han baixat un 15%”.

D’altra banda, una altra de les qüestions que es van plantejar va ser la diferència de preus en els partits de futbol. El ponent va explicar que el preu varia segons els països principalment per factors socials “en el cas de països amb llarga tradició ‘futbolera’, com el nostre, les entrades solen ser més cares perquè és un espectacle”. Per la seva banda, va opinar que en determinats partits les entrades no haurien de tenir preus tan elevats. En aquest sentit, va exposar el cas del Màlaga, club que treballa per explotar més les entrades de “packs vips” especials per a alguns públics.

Miguel Cardenal és expert en dret del treball i de la seguretat social i en dret esportiu. Al llarg de la seva carrera professional ha exercit càrrecs en diversos òrgans de disciplina esportiva. Ha estat membre consensuat del Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol i de la Lliga de Futbol Professional, i el gener de 2012 va ser nomenat president del Consell Superior d’Esports.