Mons. Jaume Pujol: «La pregària era la força d'Álvaro del Portillo»

12/06/14
Comparteix aquesta informació

L'arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, va compartir les seves vivències amb el venerable Álvaro del Portillo, primer successor de sant Josepmaria al capdavant de l'Opus Dei, en una conferència organitzada pel Servei de Capellania universitària de la UIC el 10 de juny passat.

Mons. Jaume Pujol: «La pregària era la força d'Álvaro del Portillo»

La conferència “Álvaro del Portillo: una referència per al nostre temps” va tenir lloc en el marc de les activitats que la UIC organitza amb motiu del centenari del naixement de Mons. Álvaro del Portillo –prelat de l’Opus Dei (1982-1994)– i de la seva futura beatificació el 27 de setembre a Madrid.

Tal com ell mateix va explicar, l’arquebisbe va conèixer el futur beat als anys 60, quan va anar a viure a Roma. Allà hi va conviure durant onze anys.

Al llarg de la seva intervenció, el conferenciant va anar perfilant els trets de la figura d’Álvaro del Portillo, tot fent servir records i anècdotes de la seva vida. Des d’un vessant més espiritual, va destacar el sentit vocacional que impregnava tot el quefer diari de del Portillo; el sentit de la llibertat –“Quantes vegades l’he sentit parlar de la llibertat”, va dir–; el sentit de saber-se fill de Déu; la seva fermesa en la fe i la seva fidelitat. A més, va subratllar que “la pregària era la força d’Álvaro del Portillo: li donava una gran serenitat, que transmetia una gran pau a les persones amb qui tractava”. També, va destacar que “era un gran amic dels seus amics: des del papa –Joan Pau II l’apreciava molt– fins a l’últim porter. Se l’estimaven molt”.

Pel que fa a la seva tasca com a prelat de l’Opus Dei, Pujol va destacar que, com a gran canceller de la Universitat de Navarra, va ser l’impulsor de la creació de la Facultat de Teologia, que ha permès –en paraules de Pujol– la “formació de sacerdots i seminaristes i la creació d’un seminari internacional pel qual ja han passat milers de persones d’arreu del món”.

Això va donar peu que, durant el torn de preguntes, l’arquebisbe Pujol –que va poder viure molt de primera mà la tasca de del Portillo, ja que va ser professor de la Universitat de Navarra durant més de trenta anys– es referís al fort sentit d’universitat del prelat de l’Opus Dei: “Era conscient que ser un professional implica molt d’estudi, aprofundir en els temes per saber parlar correctament de la fe i cultivar l’amistat”.