Montserrat Gas ha presentat la seva segona tesi doctoral titulada «El derecho de opción en materia religiosa»

20/01/12
Comparteix aquesta informació

La segona tesi doctoral de Montserrat Gas ha estat defensada el 13 de gener a la Facultat de Dret de la Universitat Complutense de Madrid.

Montserrat Gas ha presentat la seva segona tesi doctoral titulada «El derecho de opción en materia religiosa»

 

Dirigida per la professora Francisca Pérez-Madrid de la Universitat de Barcelona, la segona tesi de la Dra. Montserrat Gas ha obtingut la màxima qualificació per unanimitat. La tesi s'emmarca en el context de la llibertat d'opció en matèria religiosa i proposa una conceptualització jurídica de l'acte d'apostasia. Es traca d'una tesi amb menció de doctor europeu, ja que una part s'ha fet en italià i un dels membres avaluadors és un catedràtic d'una universitat italiana. Actualment la tesi es troba en procés de publicació en forma de monografia.

El tribunal que ha avaluat la tesi estava format per 5 catedràtics, tots de Dret, procedents de tres universitats públiques espanyoles i una italiana: Rafael Navarro-Valls i Paloma Durán, de la Universitat Complutense de Madrid; Roberto Mazzola, de Torí; Lourdes Ruano, de Salamanca, i M. Elena Olmos, de València.

Montserrat Gas és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona el 1990 i en Dret Canònic a la Pontificia Università della Santa Croce (Roma) el 1995. També es doctora en Dret Matrimonial Canònic per la Pontificia Università della Santa Croce (Roma) el 2001. La seva primera tesi es va basar en l'error com a causa de nul·litat del matrimoni.

En l’actualitat, la Dra. Gas és la directora en funcions de l’Institut d'Estudis Superiors de la Família de la UIC, on va començar a col·laborar ja fa 7 anys com a docent especialista en Dret Matrimonial. L’IESF és el primer institut a Espanya de rang universitari que té com a objectiu principal les polítiques familiars, ja que són un assumpte d’importància cabdal i d'estudi a tot Europa.

Montserrat Gas és també la investigadora principal de diferents projectes de recerca de l’IESF, com la Col·lecció de monografies sobre Família i Societat, finançada per l'Obra Social "la Caixa"o la base de dades Família i Societat finançada per la Fundació Joaquín Molins Figueras.

També ha participat com a tutora i experta en l’elaboració dels temaris dels postgraus sobre matrimoni i educació familiar en la versió castellana i anglesa, i en el Postgrau sobre Polítiques Familiars, que està en fase de preparació i començarà a impartir-se a partir del mes d'octubre de 2012.

La trajectòria de Montserrat Gas s’ha mogut en l’àmbit de la recerca i la docència del Dret, primer a Roma i posteriorment a la Universitat de Múrcia. Ha impartit també matèries relacionades amb els drets humans, un dels quals és precisament el dret de llibertat religiosa, en el qual s’ha especialitzat.