Mor Joaquín Navarro-Valls, 22 anys portaveu de la ‘Sala Stampa’ vaticana, doctor honoris causa de UIC Barcelona

06/07/17
Comparteix aquesta informació

Joaquín Navarro-Valls, el primer laic en dirigir la sala de premsa de la Santa Seu, va morir ahir a l’edat de 80 anys. Psiquiatre i periodista, Navarro-Valls va ser investit doctor honoris causa per UIC Barcelona el 2010, a proposta de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

El Dr. Joaquín Navarro-Valls va ser director de l’Oficina d’Informació del Vaticà entre 1984 i 2006, des de la qual es va distingir pel seu paper cabdal a fer arribar a tot el món els missatges de sant Joan Pau II, especialment al llarg de tota la seva trajectòria viatgera i en les situacions més crítiques o conflictives.

Nascut a Cartagena el 1936, va ser el primer no italià a tenir aquesta delicada funció. Ell mateix, en una entrevista publicada amb motiu de la investidura com a doctor honoris causa de la nostra universitat, deia: “Ha estat una feina molt intensa, però apassionant i extraordinària. Professionalment i personalment. Estava coneixent la història mentre la vivia i això és una cosa impagable”.

Va viure uns moments d’especial transcendència històrica, com la caiguda del mur de Berlín i tot el que va suposar amb la fi del comunisme de l’antiga URSS, a més de ser el principal responsable de l’obertura de la comunicació vaticana al món. Així ho explicava ell mateix a l’entrevista citada: “‘Sant Pare –li vaig preguntar, quan em va proposar ser el seu portaveu–, ¿vós voleu, de veritat, que es millori la comunicació de l’univers de valors humans i cristians dels quals avui el Papa i l’Església són portadors? –Sí, exactament. –Doncs llavors cal canviar bastants caps… no les persones, sinó les maneres’. Ho comprenia perfectament. No podíem seguir pensant que el millor és que ens deixessin en pau i que, almenys, poguéssim fer. Aquest és un ideal que, almenys jo, no comparteixo. Calia ser molt transparent”. Va ser més que un portaveu, portant tasques diplomàtiques, a títol de delegat personal, entrevistant-se amb Fidel Castro, o com a delegat de la Santa Seu en les grans conferències internacionals de les Nacions Unides a El Cairo (1994) o a Pekín (1995).

L’11 de juliol del 2006, després de 22 anys, va deixar la direcció de la Sala de Premsa de la Santa Seu, pocs dies després d’acompanyar Benet XVI en el seu viatge a València per participar a la Trobada Mundial de les Famílies. El va succeir el pare Federico Lombardi.

Navarro-Valls va ser investit doctor honoris causa a UIC Barcelona el 5 de maig de 2010, juntament amb el Dr. Valentí Fuster. Va morir ahir dimecres 5 de juliol, a causa d’un càncer de pàncrees.