Pere Vall col·labora en un informe del Síndic de Greuges sobre l'ordenació urbanística de Catalunya

17/05/13
Comparteix aquesta informació

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar el 13 de maig passat un informe sobre la problemàtica complexa que afronten ajuntaments de tot Catalunya, amb unes 50.000 hectàrees de parcel·les que no poden normalitzar per limitacions legals i financeres. Ribó va presentar l'informe acompanyat pel Dr. Pere Vall, professor de l'ESARQ; l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas; el de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, i el director de Consum i Territori del Síndic, Francesc Vendrell.

Pere Vall col·labora en un informe del Síndic de Greuges sobre l'ordenació urbanística de Catalunya

Amb l’arribada de la crisi, moltes famílies s’han vist obligades a traslladar-se i utilitzar immobles que anteriorment tenien com a segones residències. Això ha portat que zones que no estaven preparades per residir-hi de manera habitual, ara tinguin manques importants. Així, en l’informe presentat pel Síndic, s’alertava de les mancances que pateixen entre 1.800 i 2.300 urbanitzacions en què es detecten diferents dèficits de subministraments de llum, aigua i gas, així com de transport col·lectiu i d’instal·lacions sanitàries i educatives. A més de nombrosos problemes per a les famílies a l’hora de registrar la propietat de l‘habitatge.

Com a solució, l’informe recull la necessitat d’abordar una estratègia supramunicipal, així com de fomentar la participació activa i compromesa dels propietaris de parcel·les pendents de regularitzar.

En la seva compareixença, Ribó va reiterar que la situació d’anomalia urbanística atempta contra el dret a un habitatge digne i va reconèixer que és un tema car i complex, però de prioritat màxima.