Un estudi estableix els diferents usos del concepte "poble" en el discurs Ciutadans i Podem

19/06/18
Comparteix aquesta informació

L'estudi estableix les formes lèxiques del concepte ‘poble’ dels programes electorals de Ciutadans i de Podem i dels tuits dels dos partits després de l’atemptat de Barcelona.

Un estudi estableix els diferents usos del concepte "poble" en el discurs Ciutadans i Podem

El professor de la Facultat d’Humanitats i Dret Ricardo Jiménez ha presentat en el 13è Congrés Internacional de Lingüística General l’estudi de les formes lèxiques que els partits polítics Ciutadans i Podem utilitzen amb la paraula poble en programes electorals i tuits. 

En aquest treball, com explica el professor, s’analitzen algunes categories de l’anàlisi epistèmic proposat per Van Dijk (2010) i es consideren dues formes principals de composició dels textos multimodals. Es completa l’enfocament amb l’aplicació de tècniques de la lingüística de corpus.

Amb tot, Jiménez ha elaborat una llista amb paraules com ciutadà, persona i família, entre d’altres. Totes directament relacionades amb el concepte poble. Després ha comparat el nombre de vegades que hi apareixen en els programes electorals i en els tuits sobre l’atemptat de l’agost passat dels dos partits. Els resultats mostren que Ciutadans i Podem utilitzen el concepte ‘poble’ amb una ideologia diferent. 

Així, segons l’estudi de Jiménez, en els programes electorals de Ciutadans, el concepte ‘poble’ se centra en la situació econòmica i la protecció legal. Pel que fa els del partit liderat per Pablo Iglesias, el concepte està enfocat a protegir les persones i a reconèixer els seus drets.

Per un altre costat, els tuits de Podem utilitzen un llenguatge emotiu tan en el text com en les emoticones mentre que en els de Ciutadans es prioritza la perspectiva  legal i estatal.

Com explica el professor, "la recerca s'ha realitzat amb el suport del projecte El demos en el imaginario de la nueva política: el debate sobre la voluntad popular en el discurso público en Europa, finançat per MINECO dins del grup de recerca gradUN".