Professors de la School of Architecture de UIC Barcelona participen al Gaudí Second World Congress

20/10/16
Comparteix aquesta informació

Alberto T. Estévez, Diego Navarro i Guillem Carabí, professors de la School of Architecture de UIC Barcelona, van participar al Gaudí Second World Congress (‘Segon Congrés Mundial sobre Gaudí’), que va tenir lloc del 4 al 7 d’octubre a Barcelona.

Professors de la School of Architecture de UIC Barcelona participen al Gaudí Second World Congress

El professor Alberto T. Estévez, vicerector-gerent de UIC Barcelona, i el professor Diego Navarro van impartir la ponència “La reconstrucció de la casa Graner de Gaudí des del Park Güell i Bellesguard”. Van presentar un estudi inèdit sobre la casa Graner, un projecte de Gaudí de l’any 1904 del qual només ens han arribat un parell de croquis (planta i alçat).

L’objectiu d’aquest treball consisteix en una hipotètica reconstrucció digital del projecte, seguint un mètode d’anàlisi de tots dos croquis, considerant dues obres d’aquesta època: el Park Güell i la Torre Bellesguard. Per a tal repte, han entrat també en competició algunes altres obres i dibuixos de Gaudí, sobretot els propers a la data de 1904. La reconstrucció es porta a terme a través de programari de modelatge tridimensional, que pren com a referència les relacions i els elements geomètrics propis dels projectes de l'arquitecte, així com una especial atenció per les superfícies complexes pròpies de la seva obra. Aquest estudi ha permès traçar una curiosa i detallada línia evolutiva de les diferents idees arquitectòniques de Gaudí presents a la casa Graner.

D’altra banda, el professor Guillem Carabí va impartir una conferència titulada “Gaudí mirat a través de la secció vertical de Bellesguard”. La ponència va tractar, a partir del treball efectuat durant dos anys de redibuixat i mesuraments de la secció de la façana sud-est de la casa, d’explorar la dimensió interpretativa que es condensa en el tall vertical, producte de la relació entre materials, forma, estructura i espai. Construir —projectar— de nou la secció equival a confrontar la naturalesa constructiva amb la forma artística. Una escissió que anuncia la definitiva ruptura en l’arquitectura de Gaudí entre el que es representa i el que es percep.

El Gaudí Second World Congress és un esdeveniment biennal organitzat per The Gaudí Research Institute (TGRI) amb la Universitat de Barcelona, on Antoni Gaudí va rebre el títol d’arquitecte el 1878.

El congrés va agrupar els estudiosos més cèlebres de l’obra de Gaudí per debatre les últimes investigacions sobre la vida i l’obra del famós arquitecte català.