Ramón Jáuregui: ‘Tot el que ha de venir requereix una Europa forta’

18/05/18
Comparteix aquesta informació

L’eurodiputat socialista ofereix una conferència a UIC Barcelona per abordar el futur del vell continent i els reptes tant econòmics, com polítics, socials i judicials.

Ramón Jáuregui: ‘Tot el que ha de venir requereix una Europa forta’

L’eurodiputat i exministre de Presidència del PSOE Ramón Jáuregui ha analitzat a UIC Barcelona el futur del vell continent en una conferència en la qual ha assenyalat que “tot el que ha de venir requereix una Europa forta”. 

La sessió organitzada per la Facultat de Dret i l'Institut Carlemany d'Estudis Europeus (ICEE) pel Dia d'Europa, Jáuregui ha declarat aquest dimarts 15 de maig que “en els últims anys hem viscut una tempesta perfecta”, en referència a la crisi financera, la crisi migratòria “de persones que fugen de la guerra” i que ha provocat el sorgiment de moviment xenòfobs o el Brexit, entre altres temes destacats.

Sobre aquest últim punt, l’eurodiputat socialista ha destacat que les dificultats derivades de la negociació de la sortida del Regne Unit de la UE han tingut un efecte dissuasiu en la resta d’estats membres “i ja ningú vol passar pel mateix”.

Entrant en matèria de la negociació, Jáuregui ha recordat que hi ha 287 passos de frontera entre Irlanda i el Regne Unit fruit de l’Acord de Divendres Sant de 1998 pel qual s’establia una frontera oberta entre tots dos territoris, cosa que perilla amb el Brexit. 

“Hi ha gent que diu que el Regne Unit hauria de romandre a la unió duanera per evitar una hard border (frontera dura), però si hi roman haurà d’acabar amb els controls interns”, ha subratllat.

REPTES DE FUTUR

Malgrat tot, el socialista ha sostingut que “la Unió Europea es manté unida” en la negociació i en els reptes de futur que segons el seu parer passen per crear un marc financer ambiciós i més potent, una política fiscal més harmònica, la superació de reivindicacions nacionalistes o la lluita contra la desigualtat. 

També ha destacat la necessitat de tenir “una Europa capaç de combatre el terrorisme” i mantenir la lluita contra el canvi climàtic com una de les prioritats malgrat la sortida dels Estats Units de l’acord nuclear de l’Iran. “Trump ens ha humiliat”, ha sentenciat l’eurodiputat.