Les ciclines atípiques tenen el potencial de convertir-se en nous marcadors de pronòstic de càncer

08/07/20
Comparteix aquesta informació

És una de les principals conclusions obtingudes en l’estudi realitzat per investigadors de UIC Barcelona. El treball també revela el paper d’aquesta subfamília de ciclines en l’origen i desenvolupament del càncer

Les ciclines atípiques tenen el potencial de convertir-se en nous marcadors de pronòstic de càncer
Fernando Zhiminaicela - Pixabay
Les ciclines atípiques han sorgit recentment com una nova subfamília de ciclines, amb característiques estructurals pròpies i patrons d’interacció particulars. Tenint en compte que se sap que les ciclines són agents crítics en la regulació del cicle cel·lular, i que la funció de les atípiques no està ben caracteritzada, investigadors del Grup de Recerca en Noves Ciclines de UIC Barcelona han dut a terme un estudi titulat “Atypical cyclins in cancer: New kids on the block?”.
 
Publicat recentment en la revista Seminars in Cell & Developmental Biology, el treball té com a objectiu principal fer una anàlisi exhaustiva de la subfamília emergent de ciclines atípiques per comprendre la seva possible importància en el càncer. El grup de recerca, liderat pel Dr. Josep Clotet, demostra que les ciclines atípiques intervenen en processos crítics durant el càncer per sostenir-ne el creixement.
 
L’estudi, en el qual també han participat la Dra. Mariana Ponte i la Dra. Eva Quandt, professores del Departament de Ciències Bàsiques, ha analitzat els nivells tant d’ARNm com de proteïnes, utilitzant informació de bases de dades d’accés públic, i ha revelat que algunes ciclines atípiques s’expressen de manera diferencial en teixits normals i tumorals. “La comparació de la supervivència dels pacients segons els nivells d’expressió de les ciclines atípiques ha demostrat que cadascuna d’elles té valor pronòstic en almenys un tipus de càncer”, explica la Dra. Mariana Ponte, una de les autores principals de l’estudi.