Consumir una dieta alta en greixos en períodes curts activa senyals d’alerta en el cervell abans d’engreixar-nos

18/07/19
Comparteix aquesta informació

L’estudi revela que consumir aliments grassos entre tres i set dies activa un senyal d’alerta que augmenta els nivells d’endocannabinoides a l’hipotàlem, abans que es produeixi un augment de pes

Consumir una dieta alta en greixos en períodes curts activa senyals d’alerta en el cervell abans d’engreixar-nos
Consumir una dieta alta en greixos durant períodes curts, de tres a set dies, activa el greix marró, tipus de greix que crema calories en lloc d’emmagatzemar-les, i això pot contrarestar que persones amb una obesitat inicial guanyin pes, segons mostra l’estudi “Hypothalamic endocannabinoids inversely correlate with the development of diet-induced obesity in male and female mice”. El treball ha estat liderat pel Grup de Recerca en Neurolípids de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona.
 
L’estudi, publicat recentment en la revista Journal of Lipid Research, revela que la ingesta d’aliments rics en greixos durant uns dies produeix un increment dels endocannabinoides a l’hipotàlem, així com de l’activitat del greix marró, que incentiva la despesa de calories i ajuda a aprimar. 
 
Cristina Miralpeix, primera autora del treball, explica que “gràcies a aquest estudi dut a terme amb ratolins, hem descobert que el senyal entre endocannabinoides i greix marró només es produeix quan l’obesitat és inicial i no en fases avançades de la patologia”. 
 
A més a més, la Dra. Núria Casals i la Dra. Rosalía Rodríguez, autores principals de la recerca, han comprovat que “quan s’ingereixen aquests greixos en períodes reduïts de temps es produeixen diferències per sexes. Els nivells d’endocannabinoides detectats són més alts en el cas de les dones i, per tant, tenen una protecció més gran enfront de l’obesitat que els homes”. 

 

Els resultats de l’estudi obren la porta a explorar amb més profunditat els endocannabinoides i l’activació del greix marró amb els canvis primerencs a l’hipotàlem, i a tenir-los en compte com a nous biomarcadors de l’obesitat. També permetran abordar aquesta patologia de manera diferent considerant el gènere de la persona.
 
A més dels investigadors de UIC Barcelona, hi han participat experts d’altres institucions com la Universitat de Barcelona (UB), que forma part juntament amb UIC Barcelona del Grup CIBERobn i l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC).