L'aplicació de nanopartícules de plata en els arcs d'ortodòncia pot evitar el desenvolupament de càries

05/06/20
Comparteix aquesta informació

És una de les principals conclusions fruit de l'estudi desenvolupat pel Bioengeenering Institute of Technology en col·laboració amb l'àrea d'Ortodòncia de la Facultat d'Odontologia de UIC Barcelona i la Universitat de Sevilla

L'aplicació de nanopartícules de plata en els arcs d'ortodòncia pot evitar el desenvolupament de càries
L'aliatge de níquel-titani és un dels materials més utilitzats en els tractaments d'ortodòncia amb bràquets. La flexibilitat i resistència d'aquests filferros és de gran ajuda per alinear i anivellar eficientment les dents que ho necessiten. Amb aquest punt de partida, un equip d'investigadors liderat pel Dr. Xavier Gil, rector de UIC Barcelona, i en el qual també hi ha el Dr. Andreu Puigdollers, responsable de l'àrea d'Ortodòncia de la Facultat d'Odontologia, ha dut a terme l'estudi titulat “New Bactericide Orthodonthic Archwire: NiTi with Silver Nanoparticles”.
 
El treball conjunt entre experts en bioenginyeria, materials i ortodòncia ha estat publicat recentment a la revista Metals i té com a objectiu principal dissenyar un nou filferro d'arc de níquel-titani que sumi propietats anticàries als beneficis d'aquest aliatge. “Al llarg de la recerca hem pogut observar com, aplicant nanopartícules de plata per electrodeposició sobre els filferros, aquests adquireixen propietats bactericides que ens ajuden a controlar la placa dental en els pacients que porten bràquets”, explica el Dr. Gil.
 
Els resultats obtinguts fins ara en la recerca in vitro s’hauran de confirmar amb noves proves realitzades en un entorn clínic. El nou material suposarà un avanç per als tractaments d'ortodòncia gràcies als beneficis bactericides que tenen.