Un col·loqui sobre Dret recorre el passat, el present i el futur de l'advocacia

17/12/12
Comparteix aquesta informació

Eugeni Gay, exvicepresident i magistrat emèrit del Tribunal Constitucional d'Espanya, va defensar el paper actual de l'advocat en la clausura del XII Col·loqui: "Els advocats i els magistrats en l'Administració de justícia", que la UIC va acollir del 13 al 15 de desembre. Per la seva banda, El vicedegà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Eudald Vendrell, va debatre sobre el futur de l'advocacia, i va tancar així tres dies de recorregut per la història i l'evolució de la professió. ?El futur de la nostra professió té un fort impediment: la imposició de taxes judicials?, va manifestar el vicedegà.

Un col·loqui sobre Dret recorre el passat, el present i el futur de l'advocacia

Eugeni Gay, exvicepresident i magistrat emèrit del Tribunal Constitucional d'Espanya, va clausurar, dissabte passat, el XII Col·loqui: “Els advocats i els magistrats en l'Administració de justícia”, que va acollir del 13 al 15 de desembre la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la UIC. Gay va defensar el paper de l'advocat per a la correcta aplicació del dret de la tutela judicial efectiva: “Ningú pot ser privat de ser defensat. En cap cas hi haurà tutela judicial efectiva si no hi ha un advocat”, va insistir. La trobada estava organitzada per la UIC juntament amb la Societé Internationale d'Histoire de la Profession d'Avocat (SIHPA), i va tenir la col·laboració de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, filial de l'Institut d’Estudis Catalans.

Durant aquests tres dies, ponents de renom nacional i internacional van fer un recorregut per la història de l'advocacia, des de l'edat mitjana fins a l'actualitat. D'entre els ponents, va destacar la presència del Dr. Thomas Gergen, de la Université de la Sarre i del Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte; Tomàs de Montagut, de la Universitat Pompeu Fabra, i el Dr. Georges Kadige, de la Université Saint-Joseph de Beirut.

La SIHPA, fundada el 1987, va organitzar el 1991 el primer dels seus col·loquis internacionals sobre aspectes de la història de l'advocacia. En la inauguració de la dotzena edició del Col·loqui, que aquest any ha acollit la UIC, hi van ser presents el degà de l'Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Pedro Yúfera; el degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la UIC, Dr. Javier Junceda, que va valorar l'alt nivell de les jornades i dels ponents que hi van participar, així com la internacionalitat de la trobada, i el president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Josep Cruanyes.

En l'acte de clausura del Col·loqui, hi va participar el vicedegà de l'ICAB, Eudald Vendrell, que va debatre sobre el futur de l'advocacia: “L'advocacia ha de demostrar que és un referent per a la societat”, va afirmar, però va destacar que: “El futur de la nostra professió té un impediment molt fort, que és la imposició de taxes judicials”.