Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Grau

Treball de Fi de Grau
10
10106
4
Anual
TF
Treball de fi de grau
Treball de fi de grau
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


 

Dra. M. Caritat Bagur Calafat cbagur@uic.es 

Dr. Pere Ramón Rodríguez Rubio prodriguez@uic.es

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


 

El mòdul de Treball de fi de Grau (TFG) es concreta en una única matèria i assignatura que consisteix en l’elaboració d’un treball d’investigació o memòria tutelada per un o varis professors del Grau. Aquests es defendran davant d’un tribunal tal i com estableix el RD 1393/2007.

 

El TFG és un treball autònom i individual que cada estudiant realitzarà sota l’orientació d’un tutor, qui actuarà com dinamitzador i facilitador del procés d’aprenentatge. Aquest treball permetrà a l’estudiant mostrar de forma integrada els continguts formatius rebuts i les competències adquirides associades al títol de Grau.

 

En el disseny del pla d’estudis del Grau de la Universitat Internacional de Catalunya i de la conceptualització del seu TFG, s’ha considerat que per a poder oferir una atenció personalitzada de elevada qualitat, el fisioterapeuta ha de ser capaç d’interpretar les aportacions científiques que generen noves perspectives d’intervenció i d’investigació, així com d’aplicar les diferents metodologies científiques en la construcció dels coneixements. Per altre banda, en resposta a la creixent demanda social de efectivitat en la atenció a la salut, els fisioterapeutes no només han de ser capaços de traslladar els resultats de la investigació científica a la pràctica professional, sinó que també han d’intervenir activament i de manera útil en les diferents etapes dels processos d’investigació científica.

 

La formació a la Universitat Internacional de Catalunya es dirigeix , per tant, també a dotar al futur fisioterapeuta de les competències necessàries per a incorporar la pràctica de la Fisioteràpia Basada en l’Evidència a la pràctica professional i per ser partícip de l’evolució científica d’aquesta disciplina. És per això que s’ha proposat una matèria “Disseny i eines de projectes de Fisioteràpia Basada en l’Evidència” amb un pes específic important dins del trajecte curricular que fonamentarà, a nivell metodològic, els treballs de fi de grau.

 

 

Requisits previs

 

Per defensar el TFG l’alumne ha d’haver cursat i aprovat els tres primers cursos de Grau.

 

Per matricular-se del TFG l’alumne s’ha d’haver matriculat de la resta d’assignatures del títol.

 

Objectius

 

L’objectiu principal d’aquesta matèria és que l’alumne demostri que ha adquirit els coneixements, habilitats i competències, de totes les matèries del grau en un treball, en el que ha de ser capaç d’integrar-los en un únic document i d’adquirir el coneixement propi del seu tema específic. Així mateix, l’estudiant demostrarà davant d’un Tribunal, la seva capacitat d’exposició i transmissió dels aspectes més rellevants del seu treball.

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • 02 - Tenir capacitat per organitzar i planificar.
  • 03 - Conèixer una llengua estrangera.
  • 04 - Tenir coneixements d'informàtica relatius a l'àmbit d'estudi.
  • 05 - Tenir capacitat de gestió de la informació.
  • 06 - Tenir les capacitats necessàries per a la resolució de problemes.
  • 07 - Ésser capaç de prendre decisions.
  • 09 - Demostrar un raonament crític.
  • 10 - Desenvolupar les capacitats per dur a terme un aprenentatge autònom.
  • 12 - Tenir creativitat.
  • 14 - Tenir iniciativa i esperit emprenedor.
  • 15 - Mostrar motivació per la qualitat.
  • 28.1 - Ésser capaç de comunicar-se de forma oral i escrita en la llengua nativa.
  • 28.2 - Tenir habilitats en les relaciones interpersonals.
  • 29.1 - Mantenir una actitud d'aprenentatge i millora.
  • 30.1 - Tenir les capacitats necessàries per a treballar en equip.
  • 37 - Conèixer les condicions ètiques, legals i professionals que conformen la pràctica de la fisioteràpia.
  • 44 - Conèixer les metodologies d'investigació i d'avaluació que permeten la integració de perspectives teòriques i experiències d'investigació al disseny i implantació d'una fisioteràpia efectiva.
  • 45 - Conèixer les teories en què es fonamenten la capacitat de resolució de problemes i el raonament crític.
  • 55 - Tenir capacitat per incorporar la recerca científica i la pràctica basada en l'evidència com a cultura professional.
  • 57 - Assumir la responsabilitat de mantenir actualitzats els fonaments dels coneixements, habilitats i actituds de les competències professionals, mitjançant un procés de formació permanent, és a dir, al llarg de tota la vida.
  • 57.1 - Analitzar críticament els mètodes, protocols i tractaments de l'atenció en fisioteràpia i vetllar perquè s'adeqüin a l'evolució del saber científic.
  • 60 - Ésser capaç d'afrontar l'estrès, cosa que suposa tenir capacitat per controlar-se a si mateix i controlar l'entorn en situacions de tensió.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

 

El TFG serà una eina fonamental per a contemplar els resultat de l’aprenentatge transversal del títol, independentment dels específics, segons la idiosincràsia del treball de cadascun dels alumnes. En el TFG es reflectirà la integració, per part de l’alumne de tots els resultats d’aprenentatge adquirits al llarg del títol.

 

En el cas de que l’alumne opti per la realització d’un Projecte d’Investigació, haurà de demostrar competència en el plantejament d’un punt de partida, de proposicions, dels passos a seguir per a complir objectius i els instruments a utilitzar.

 

Per tant, haurà de ser capaç de plantejar un pla de treball que combini la trilogia: tema, problemes tècnics de recol·lecció i anàlisis de dades en funció dels objectius i hipòtesis senyalats, posant especial èmfasis en la capacitat del desenvolupament del marc conceptual que porti al plantejament del problema d’investigació.

 

Si opta per la realització d’una Revisió Sistemàtica, l’alumne serà capaç d’identificar sistemàticament i avaluar varis estudis del mateix tipus i amb un objectiu comú seguint la seva metodologia específica. Així mateix, serà capaç de presentar els resultats dels estudis valorats de forma conjunta i establir unes conclusions comuns.

 


 

Continguts

 

 

No s’estableixen continguts específics d’aquest mòdul, ja que es tracta d’una tasca d’integració dels continguts desenvolupats al llarg del Grau.

 

El TFG es concretarà en una de les següents opcions:

 

  • Projecte d’Investigació.

 

  • Revisió Sistemàtica.

En l’elaboració del TFG, en qualsevol de les opcions, l’ampliació dels coneixements, d’acord amb el tema d’investigació escollit per cada alumne, es realitzarà en el marc formatiu del contracte d’aprenentatge mitjançant el qual l’alumne desenvoluparà la seva capacitat d’autonomia en aquest procés.

 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Les activitats formatives, corresponents al TFG, es centraran bàsicament en les tutories (tant grupals com individuals amb el tutor-a del treball) i en les activitats d'autoaprenentatge. Aquestes tutories es podran desenvolupar de forma virtual.
Les metodologies d'ensenyament i aprenentatge associades a aquestes activitats, que s'utilitzaran principalment com a forma de procedir, són el AOP i CA respectivament.

 

Amb l'Aprenentatge Orientat a Projectes es pretén que els alumnes portin a terme la realització d'un projecte en un temps determinat per resoldre un problema o abordar una tasca mitjançant la planificació, disseny i realització d'una sèrie d'activitats, i tot això a partir del desenvolupament, aplicació i integració d'aprenentatges adquirits i de l'ús efectiu de recursos.

 

Amb el Contracte d'Aprenentatge s'estableix un acord entre el professor i l'estudiant per a la consecució d'uns aprenentatges a través d'una proposta de treball autònoma, amb una supervisió per part del professor-tutor i durant un temps determinat.

 

El TFG consisteix en un exercici d'integració dels continguts formatius rebuts i les competències adquirides. En el detall de les competències assignades a aquest mòdul figuren únicament aquelles competències que s'ha considerat d'adquisició comú per als estudiants que realitzen el TFG. Entenem que la integració de les competències adquirides portarà a un major aprofundiment en les mateixes difícil de reflectir en l'assignació de les competències a aquest mòdul, ja que implicaria llistar totes les competències adquirides per l'estudiant al llarg del Grau i no respondre a la especificitat d'aquest aprofundiment en funció de la idiosincràsia del treball realitzat. Aquesta consideració condiciona també el fet de poder assignar les competències a les activitats d'aprenentatge

 

El tutor / s haurà de ser un professor o professors del Grau o del Màster-s oficials, aquest s'assignarà a proposta de la direcció / coordinació del mòdul, considerant tant la seva especialitat clínica com els seus coneixements de la metodologia de recerca, i atenent les propostes dels mateixos alumnes.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



El sistema d'avaluació tindrà un component formatiu que consistirà en la realització d'un portafoli en el qual l'estudiant reunirà les evidències del seu aprenentatge i millora i els documentsde devoluciódel tutor-director en el seguimentvirtuali personal. Aquesta avaluació obeeixa la fi d'establir unfiltre per part del tutor, previ a la presentació del treball, i suposaràun 70% de la nota del TFG.
Els treballs, finalment, seran avaluats per un tribunal universitari, tal com indica el Reial decret 1393/2007,de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. La valoració que el tribunal faci del treballi la seva presentació suposaràel 30% de la nota del TFG.
Serà requisit imprescindibleper a l'aprovacióde l'assignatura que els alumnes comptin amb l'aprovat del seu tutor (mínima nota: un 6) i del tribunal (mínima nota: un 5) que valoriel seu treball, a partir d'aquí s'ha de ferla mitja ponderada, tenint en compte els percentatges anteriorment assenyalats.
L'alumne disposarà de dues convocatòriesper al lliurament i posterior defensa del TFG. La presentació i defensa del TFG es podrà realitzar de forma virtual
El tribunal serà designat per la Comissió Científicadel Grau. Aquest ha d'estar compost tres membres (president, secretari i vocal) dels quals un mínim de dos, seran professors del Grau.

És funció d'aquesta comissió, entre altres, fer públicala relació dels treballs finals de Grau acceptats per a la defensa, fer la proposta tribunals, dates, horaris i lloc d'aquestes. És funció del tutor o tutors del treball, determinar la idoneïtat del TFG per ser defensat davant del tribunal

S'estableix el següentcronograma:

 

   

Curs 20/21

Persones implicades

1a Convocatòria- Juny

Entrega Documents (Treball + Resum)

10/05/2021 L'alumne al tutor
 

Comunicar Apte/No apte per a  defensa als alumnos

21/05/2021

Tutor a la Comissió Científica

 

Invitar  als membres dels Tribunals  i organitzar Horaris/Calendari

21/05/2021 al 04/06/2021

Comissió Científica

 

Informar als alumnes / Tutors i confirmar Tribunals

04/06/2021

Comissió Científica als alumnes

 

Data de Defensa

8-10/06/2021

 

2a Convocatòria-Juliol

Entrega Documents (Treball + Resum)

14/06/2021

L'alumne al tutor

 

Comunicar Apte/No apte per a defensa als alumnes

25/06/2021

Tutor a la Comissió Científica

 

Invitar  als membres dels Tribunals  i organitzar Horaris/Calendaris

28/06/2021 al 02/07/2021

Comissió Científica

 

Informar als alumnes / Tutors i confirmar Tribunals

03/07/2021

Comissió Científica als alumnos

 

Data de Defensa

06 i 07/07/2021

 
 

*Documentació necessària per a la proposta a defensa del Treball final de Grau:

 Per part de l'alumne:

 

  • Un arxiu en format pdf de la memòria del Treball Final de Grau. Seguint la nomenclatura del arxiu: "primer cognom_Nom_DNI.pdf".

 

  • Resum del Treball Final de Grau per a la publicació de la Memòria de Recerca del Departament de Fisioteràpia de la UIC, si és el cas. El nom del fitxer ha de ser: "primer cognom_Nom_DNI Resumen.doc"

 

  • Ambdós documents s'hauran de penjar en un espai destinat a aquest objectiu en la plataforma Moodle de l'assignatura, en el termini establert.

 


Per part del Tutor/s:

 

  • Informe confidencial del Tutor que contingui la nota assignada al treball tutoritzat

La defensa del Treball Final de Grau davant del tribunal, un cop constituït aquest, tindrà una durada de: 10 minuts d'exposició de l'alumne i 10 minuts aproximadament per a les aportacions i preguntes del tribunal a l'alumne, amb l'objectiu de valorar el treball de recerca proposat, suggerir o indicar canvis a introduir en aquest.