Universitat Internacional de Catalunya

Medicina Crítica: Protocols d'Actuació Immediata

Medicina Crítica: Protocols d'Actuació Immediata
2
10247
5
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


 L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:


Professor responsable de l'assignatura: 

Professors associats: Dra. Olga Rubio (orubio@althaia.cat) / bl073152@uic.es


Presentació

La Medicina Intensiva o Crítica es una especialitat mèdica a Espanya des de fa mes de 30 anys i hi esta dedicada al tractament d'aquells pacients amb malalties que amenacen la seva vida de forma aguda, però reversible. Per això, els malalts s’atenen en àrees específiques del hospital a on s’acumula una quantitat de mitjans tècnics i humans molt superior a qualsevol altra.

Els tractaments emprats a suportar, i freqüentment, suplir temporalment la funció d’alguns òrgans vitals inclou ventiladors mecànics, marcapassos, dialitzadors, nutrició parenteral, catèters centrals, ….

Això enfoca la especialitat a un abordatge fisiopatològic molt intens, al temps que las actuacions mèdiques es reforcen per el efecte immediat de la majoria dels tractaments, tant per aprofundir a la estratègia decidida, como per a reenfocar tot el procés quan la evolució sigui desfavorable.

Aquesta peculiaritat també explica la alta presencia de la investigació clínica en aquesta àrea. Como exemple, mentre que en investigació mèdica Espanya es situa entre el 9º i el 10º lloc mundial (similar a altres indicadors, econòmics, industrials,…), a Medicina Intensiva hi som al 5e lloc mundial.

Actualment es requereix la participació dels intensivistes no nomes a la UCI, sinó també en el suport de pacients súbitament inestables en altres àrees como urgències, plantes de hospitalització, hospitals de dia, e inclús atenció pre-hospitalària.

Requisits previs

El alumne ha de tenir els coneixements avançats de les diferents situacions patològiques genèriques que apareixen a l’organisme.

Objectius

 · Adquirir un coneixement fonamental de la medicina crítica i tenir la capacitat d'avaluar i tractar immediatament les situacions greus o potencialment greus més habituals. Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.

· Adquirir les habilitats de suport vital bàsic, incloent el diagnòstic, el tractament de xoc i les habilitats bàsiques de procediment relacionades.

· Dominar les habilitats en el suport vital avançat.

· Adquirir la capacitat per diferenciar i tractar problemes greus habituals.

· Aprendre els criteris de gravetat de les diferents patologies en UCI, Urgències i plantes d'hospitalització.

· Aprendre el maneig del pacient poli-traumàtic greu, incloent la resuscitació inicial i el maneig posterior.

· Adquirir el domini d'habilitats bàsiques de procediments tals com a maneig de la via aèria i accés venòs.

· Aprendre a prioritzar l'atenció als pacients amb problemes més greus.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

 · Argumentar la importància de les dades d'anamnesis i exploració davant casos assignats.

· Elaborar una diagnòstic diferencial en un cas assignat. Prioritzar les proves diagnòstiques precises en funció de la gravetat i el previsible rendiment.

· Argumentar indicacions de cirurgia en els casos seleccionats.

· Realitzar un pla terapèutic inicial en UCI segons la patologia que present el pacient.

· Aplicar correctament les tècniques de reanimació bàsica (fluid-teràpia, oxigenació, drogues vaso-actives).

Continguts

 Classes magistrals (CM)

Classe 1: Insuficiència respiratòria

Classe 2:Nefrología critica i Neuorintensivisme.

Classe 2: Cardiologia crítica i xoc.

 

Pràctiques:

Després de l'assistència a les classes teòriques, es realitzaran 8 dies de pràctica clínica en el Servei de Medicina Intensiva, en horari de 8h a 13h amb la finalitat d'aprendre a tractar de forma pràctica diferents situacions clíniques. Tutoritzats per un metge especialista en Medicina Intensiva assistiran als pacients, participaran de les tècniques específiques de UCI i de la informació als pacients i les seves famílies. Així mateix, aprendran de forma pràctica amb simuladors les tècniques de suport vital.

En total les classes i les pràctiques representen un total de 46 hores (6h de classes + 40 h de pràctiques). La resta de les hores fins als 2 ECTS (=60 h) serà el treball personal de l'alumne.

A més els alumnes estaran convidats a poder realitzar, en el seu temps lliure, guàrdies en el servei de Medicina Intensiva i depenent de la demanda i condicionat a poder programar-ho en el Servei d'Emergències Extrahospitalarias.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La classe magistral és l'escenari en què un professor transmet el coneixement en un aula a tot el grup d'alumnes. Es basaran en la descripció de la informació bàsica de cada tema, per seguir amb tres casos clínics amb similar presentació que portin al diagnòstic diferencial i tractament específic.

Durant les seves pràctiques hospitalàries, l'estudiant rotarà amb un metge assignat a qui li comentarà els casos assignats i l'actitud a seguir en cada cas. Haurà també de aprendre les tècniques bàsiques en UCI (accés venòs central, intubació, marcapassos temporal, hemodiàlisi contínua, etc.)

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



La nota final resultarà del sumatori de la qualificació en l'examen teòric que suposarà un 70% de la nota i la qualificació obtinguda durant el rotatori (30%: basat en Actituds (40%), habilitats (20%) i informe (40%)). S'avaluarà el coneixement previ, l'actitud i l'abordatge al pacient, per la qual cosa un informe negatiu de la part pràctica impedirà aprovar l'assignatura.

L'examen teòric serà tipus test amb múltiples opcions però només una correcta, amb puntuació negativa dels errors. Les preguntes es realitzaran sobre continguts abordats en les classes i les pràctiques.

Bibliografia i recursos

  • Irwin & Rippe's Manual of Intensive Care Medicine Sixth Edition, by Richard S. Irwin MD, Craig Lilly MD, James M. Rippe MD. Editorial: Lippincott Williams and Wilkins

  • The Washington Manual of Critical Care (Lippincott Manual) Second, Revised Edition, by Marin Kollef MD, Warren Isakow MD. Editorial: Lippincott Williams and Wilkins