Universitat Internacional de Catalunya

Traumatologia Esportiva

Traumatologia Esportiva
2
10249
5
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Dr. Pedro Álvarez Díaz  palvarez@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L'assignatura de Traumatologia de l'Esport és una matèria opcional de 2 ECTS, amb un contingut referit a l'estudi, desenvolupament, conservació i restabliment de la forma i de la funció de les extremitats, la columna vertebral i les seves estructures associades, per mitjans mèdics, quirúrgics i físics en aquelles patologies traumàtiques provocades per l'esport o l'activitat física esportives.

Objectius

Els objectius de l'assignatura són els següents:

1. Adquisició dels elements teòrics-científics que permetin al metge general realitzar un correcte diagnòstic de les principals patologies de l'aparell musculoesquelètic que es trobarà a la seva comunitat que practiqui esport, el seu inici de tractament i, si s'escau la derivació cap al especialista.

2. Adquisició dels coneixements que permetin desenvolupar una funció preventiva i educativa dins de la seva comunitat en l'àrea de la traumatologia esportiva.

3. Adquisició de l'esquema d'actuació que s'ha de desenvolupar davant d'un pacient traumàtic esportiu.

4. Adquisició de les habilitats que permetin realitzar exploracions que orientin els diagnòstics.

5. Adquisició de les habilitats que permetin realitzar embenats senzills funcionals.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En aprovar l'assignatura de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, en la Llicenciatura de Medicina, l'estudiant ha de:

1. Haver adquirit els coneixements i habilitats necessàries per afrontar adequadament els problemes habituals de les relacions metge-malalt en el camp de la Traumatologia esportiva

2. Tenir coneixement de les bases científiques del diagnòstic, tractament i dels aspectes de la patologia traumàtiques esportives de l'Aparell Locomotor necessaris per a la medicina que exercirà i que evidentment no coincidiran amb les que necessita conèixer l'especialista.

3. Poder descriure i reconèixer l'etiologia, mecanismes patogènics, manifestacions clíniques, alteracions de laboratori i dels estudis d'imatge, pautes terapèutiques, el seu fonament, i pronòstic - i en quina mesura aquest és alterat pel tractament - de les diferents afeccions de la traumatologia esportiva.

4. Poder generalitzar els coneixements teòrics de la traumatologia esportiva a les situacions reals de la pràctica mèdica.

5. Estar capacitat per prestar serveis traumatològics de caràcter preventiu i curatiu a la població, en els diferents mitjans i circumstàncies en què pugui desenvolupar la seva activitat, i utilitzar aquests serveis en el desenvolupament i promoció de la salut de la comunitat.

6. Poder desenvolupar de manera permanent l'educació sanitària de la col · lectivitat en el camp de la Traumatologia esportiva.

7. Estar en disposició d'avaluar periòdicament el resultat de les seves activitats en relació amb els serveis traumatològics, mostrant en tot moment una consciència crítica respecte dels resultats del seu quefer i decisions.

8. Tenir l'actitud per mantenir i perfeccionar la seva autoformació per afrontar noves necessitats de traumatologia esportiva de la població.

Continguts

1. Lesions esportives a l'espatlla-colze-mà: Inestabilitat d'espatlla. Patologia tendinosa. Inestabilitat de colze. Colze de tennista i golfista. Polze de l'esquiador. Lesions capsuloligamentosas digitals. Fractures en l'esportista.

2. Lesions esportives al maluc i raquis: Xoc femoroacetabular. Lesió de labrum. Osteopatia de pubis. Síndrome d'isquiotibials. Dolor lumbar en l'esportista (espondilòlisi-espondilolistesi).

3. Lesions esportives al genoll: Lesions lligamentoses. Lesions meniscal. Lesions condrals (osteocondritis, fractures osteocondrals).

4. Lesions esportives al turmell: Lesions lligamentoses. Lesions condrals de turmell. Fractures de turmell en l'esportista.

5. Lesions musculars.

6. Lesions tendinoses. Tendinopatia. Lesions per sobreús.

 

Mutualitat de futbolistes espanyols:

• Assistència a la consulta externa, on es podran adquirir coneixements en exploració i decisió terapèutica de patologia esportiva de genoll, turmell, espatlla, maluc.

• Assistència al servei de ecodiagnóstico on s'adquiriran coneixement del diagnòstic i maneig de patologia muscular i tendinosa relacionada amb l'esport.

Servei de COT Hospital

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Per intentar adequar els coneixements de Traumatologia Esportiva a la realitat actual que el metge va ha trobar-se en el seu entorn es desenvoluparan els coneixements mitjançant les següents metodologies.

1. Classes Magistrals d'introducció on es desenvoluparan els coneixements teòrics de la traumatologia esportiva

2. Pràctiques a desenvolupar en el Hopital-Quirón i la Mutualitat de Futbolistes Espanyols: En què es desenvoluparan els coneixements pràctics que permetin al metge en formació prendre les decisions correctes en la prevenció, diagnòstic i tractament de les patologies traumàtiques esportives més freqüents així com desenvolupar l'actuació primària en un recinte esportiu davant una lesió.

1. a Mutualitat de futbolistes espanyols:

Assistència a la consulta externa, on es podran adquirir coneixements en exploració i decisió terapèutica de patologia esportiva de genoll, turmell, espatlla, maluc.

Assistència al servei de ecodiagnóstico on s'adquiriran coneixement del diagnòstic i maneig de patologia muscular i tendinosa relacionada amb l'esport.

1.b Hospital Quirón.

Assistència a Quiròfan: on es podran assistir a cirurgia en directe de patologia esportiva, (reconstrucció de lligaments de genoll, artroscòpia de genoll, espatlla)

Tallers d'embenats funcionals esportius

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



El sistema d'avaluació consistirà en.

1. Pràctiques: Es realitzarà una avaluació al final del període de pràctiques es suposarà el 70% de la nota final de l'assignatura.

2. Es realitzará un presentació de cas clínic que suposará el 25% de la nota fina

3. Es reserva un 5% de la nota final per valorar: participació i professionalisme, en el qual s'avaluarà per part del cos docent, l'assistència, interès, integració, professionalitat.

Material didàctic