Universitat Internacional de Catalunya

Filosofia del Derecho

Filosofia del Derecho
6
10413
4
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Jueves de 12-13 hrs, previa cita por correo electrónico.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Requisits previs

No es requereixen requisits previs

Objectius

1. Proporcionar a l'alumne una dimensió més profunda dels seus coneixements jurídics i de la seva comprensió del dret;
2. Que l'alumne adquireixi el coneixement crític de les respostes que s'han donat en la filosofia als interrogants sobre les causes últimes del fet jurídic y la justícia.
3. Ser capaç de reflexionar críticament sobre els nous reptes jurídics que es plantejen a la societat actual valent-se del bagatge conceptual que ofereix l'estudi dels principals filòsofs del dret.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents
  • 08 - Desenvolupar mecanismes que facilitin l'adopció de compromisos de caràcter ètic
  • 09 - Desenvolupar mecanismes que afavoreixin la sensibilitat envers temes relacionats amb els drets fonamentals i el respecte cap a altres cultures i costums
  • 13 - Desenvolupar el raonament crític

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

- Haurà desenvolupat la capacitat de reflexionar sobre l'adequada solució a nous problemes jurídics.

- Serà capaç de realitzar valoracions crítiques sobre les solucions jurídiques adoptades pel nostre ordenament jurídic. 

- Coneixerà i comprendrà el sentit del Dret. 

- Haurà desenvolupat hàbits de pulcritud en la presentació personal i de documents. 

- Haurà adquirit habilitats en la comunicació oral i escrita.

- Haurà desenvolupat la capacitat d'analitzar i sintetitzar la informació obtinguda en les classes presencials i del material complementari aportat pel professor. 

- Coneixerà i comprendrà les bases filosòfiques del Dret i com aquestes incideixen en la llibertat i la responsabilitat humana en el Dret. 

- Distingirà allò que és just i allò que és injust i adquirirà capacitat crítica que li permeti valorar allò que ès just. 

- Observarà les conseqüències pràctiques a les quals porten els diversos plantejaments filosòfics.  

Continguts

A. Aproximació sistemàtica

1. Filosofia i dret. Naturalesa de la filosofia. Les parts de la filosofia: l'estudi de l'ésser de les coses (metafísica) i de la persona. Els fonaments filosòfics del dret: la persona humana i les seves dimensions. La filosofia del dret. Què es el dret? Sentit etimològic del dret. El concepte de dret. Arrels antropològiques i socials del dret: el dret com a factor de socialització. 

 2. La filosofia del dret. Concepions i conceptes propis. Visions del dret: dret natural i iusnaturalisme; positivisme jurídic. Els conceptes del dret: concepte de persona; concepte de justícia; concepte de normativitat.

 

B. Aproximació històrica

B1) El pensament jurídic a l'antiguetat

3. El pensament jurídic en l'antiguetat. La desacralització del dret a Grècia. Sòcrates, la justícia i les lleis democràtiques d'Atenes. Sòcrates contra la llei natural? L'argumentació iusnaturalista en el Gorgias de Plató. 

 4. Per a què serveixen les lleis? Aristòtil i la finalitat etica i educativa del dret. De la ètica a la felicitat passant per la polis: la virtut de la prudència i l'activitat legislativa. Classes de justícia segons Aristòtil. *Apèndix sobre la noció de naturalesa i la justificació aristotèlica de la virtut. 

5. Roma i el procés civilitzador. La llei de les 12 taules. Elements fonamentals del pensament jurídic romà. Ciceró: la naturalesa de les lleis i el dert com a factor polític constitutiu. L'aparició del cristianisme. El llegat del pensament jurídic hebreu. La trobada de la cultira clàssica amb el cristianisme: justícia i llei natural en els escrits dels pares de l'Església. Influències del fet cristià en el dret romà. 

 

B2) Justícia i llei en la teologia medieval

6. Agustí d'Hipona. Ciutat dels homes i ciuta de Déu; la teoria agustiniana de la justícia i de la legitimació de l'ordre jurídic-polític. Precedents del conflicte modern entre Església i Estat. 

7. Tomàs d'Aquino. Sobre els fonaments del dret i la naturalesa de les lleis. Llei divina, llei humana i llei natural: àmbits d'aplicació o modes de relació. 

 

B3) Llei i llibertat. La transformació del món medieval i el sorgiment de la Modernitat.

8. La Reforma Protestant. Del voluntarisme teocràtic dels primers reformadors al protestantisme racionalista. 

9. La segona escolàstica. L'escola de Salamanca i els orígens del dret internacional. 

 

B4) Dret, justícia i llei en el contexte de l'Estat Modern. 

10. Hugo Grocio i el naixement del iusnaturalisme modern. La naturalesa com a criteri racional del bé i el mal. 

11. Thomas Hobbes. De la llei natural a la llei de l'estat absolut. Estat de naturalesa, pacte social i origen de l'Estat. Poder i autoritat. La reducció de la justícia al dictat de la llei. John Locke. De l'estat de naturalesa a la societat civil. Funció i límits de la llei. Separació de poders i legitimitat del règim polític. La teoria dels drets individuals i el dret nautral de propietat. 

12. Moral i dret en I. Kant. Moral, deure i llibertat. La definció kantiana del dret. Diferència i relació entre els principis del dret i els de la moral. ¿Iusnaturalisme kantià?

 

B5) El pensament contemporani sobre el dret

13. L'emergència del positivisme jurídic en el segle XIX. John Austin. La ciència jurídica particular i la general. Tipus de normes. La moral positiva i els límits interns del dret. 

14. K. Marx. Treball, mitjans de producció i alienació. La història de la humanitat com la història de la lluita de classes. El sistema de producció i les superestructures polítiques i jurídiques. La crítica de l'economia política clásica i la superació de l'Estat i el dret. 

15. La crisi del positivisme i les noves corrents de pensament jurídic. La teoria pura del dret de Hans Kelsen. La teoria analítica del dret Herbert L. A. Hart. Dret i democràcia en N. Bobbio. La teoria de la justícia de J. Rawls. La "posició original". Els principis i la seva fonamentació. L'igualitarisme. 

16. La declaració universal dels drets humans com a repte filosòfic i jurídic. 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Activitats a l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
03 08 09
Presentació a l'aula dels conceptes i l'aplicació pràctica que tenen
13
Estudi i treball independent de l'alumne
04

Bibliografia i recursos

  • Michel Villey, Filosofía del Derecho , Scire Universitaria, 2ª edición, 2003.
  • AAVV, Filosofía del derecho: las concepciones jurídicas a través de la historia', 5ª ed., UNED, Madrid, 2000.
  • Jesús Ballesteros, Sobre el sentido del Derecho, Ed. Tecnos, Madrid, 1986.
  • Javier Hervada, Historia de la ciencia del derecho natural, Ed. Eunsa, Pamplona 1999.
  • Javier Hervada, Lecciones propedeúticas de Filosofía del Derecho, Ed. Eunsa, Pamplona, 1995.
  • José María Rodriguez Paniagua, Historia del Pensamiento Jurídico, Tomo 1 y 2, 9ª ed., Ed. Univ.Complutense, Madrid, 1997.