Universitat Internacional de Catalunya

Dret Processal Penal 2

Dret Processal Penal 2
2
10415
4
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Per les circumstàncies sanitàries actuals, els estudiants poden concretar una tutoria virtual a través del següent correu electrònic: scorominas@uic.es.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Una vegada estudiats els principis que regeixen el procés penal, els drets fonamentals de la part acusada i la fase preliminar en l'assignatura Dret Processal Penal 1, la fase de judici oral es converteix en l'objecte principal d'estudi en aquesta segona part de l'assignatura.


El punt de partida és l'anomenada "fase intermèdia", moment en el que l'estudiant es convertirà en el lletrat de les parts acusadores i acusada en la fase de judici oral: des de la petició d'obertura de la fase de judici oral o el sobreseïment i els respectius escrits d'acusació, fins a la proposició de prova i l'exposició dels informes finals.


Per descomptat, també estudiarem els recursos, l'execució i les especialitats processals d'altres processos penals, més enllà dels tres per excel·lència.

Requisits previs

Haver cursat prèviament Dret Processal Penal 1.

Objectius

(i) Adquirir soltesa en litigació penal.

(ii) Dominar tots els llits procedimentals penals.

(iii) Trobar-se en disposició l'alumne de prestar un servei jurídic de qualitat i eficient als seus clients en matèria penal.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents
  • 06 - Adquirir habilitats en la presa de decisions
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 15 - Aconseguir la percepció del caràcter unitari de l'ordenament jurídic i de la necessària visió interdisciplinària dels problemes jurídics
  • 17 - Comprendre i conèixer les principals institucions públiques i privades en la seva gènesi i en el seu conjunt
  • 19 - Desenvolupar la capacitat de redactar escrits jurídics
  • 20 - Conèixer els aspectes bàsics de l'argumentació jurídica
  • 22 - Ser capaç d'identificar i interpretar la documentació d'ús habitual en el tràfic jurídic i negocial
  • 23 - Identificar l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic complex
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic
  • 25 - Adquirir habilitats per a l'accionament processal: redacció d'escrits, concreció de pretensions, utilització de formularis, etc.
  • 26 - Dominar les tècniques i formes de prova
  • 29 - Ser capaç de reunir i interpretar documentació econòmica

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. L'alumne dominarà el procés penal, des d'un punt de vista pràctic.

2. Podrà desembolicar-se sense problemes en qualsevol tipus de procediment penal.

3. Haurà perfeccionat les seves habilitats en la comunicació oral i escrita.

4. Haurà perfeccionat les seves competències processals.

5. Haurà adquirit bons hàbits de netedat en la presentació personal i de documents.

Continguts

El temari de l'assignatura és el següent:

TEMA 1.- La fase intermèdia. El sobreseïment. Escrits d’acusació i defensa. Qualificacions de les parts. Auto d’apertura de la fase de judici oral.

 TEMA 2.- El judici oral (I). Actuacions inicials: articles de previ pronunciament o qüestions prèvies. Les qualificacions de les parts. La conformitat de l’acusat.

 TEMA 3.- El juicio oral (II). La vista.

TEMA 4.- Finalització del procés i cosa jutjada.

TEMA 5.- Els recursos.

TEMA 6.- La sentència.

TEMA 7.- Especialitat del procediment abreujat i del procediment per delictes lleus. 

TEMA 8.- Procediment per a l’enjudiciament ràpid i el procediment per acceptació de decret. 

TEMA 9.- Procediment davant del Tribunal Jurat. Procediment de responsabilitat del menor. Procediment contra senadors i diputats a les Corts. Procediment contra jutges i magistrats i fiscals. Procediment pel delictes d’injúria i calumnia contra particulars. 

TEMA 10.- Procediments amb especialitats, processos supranacionals i procediment davant la Cort penal Internacional.

TEMA 11.- Costes i execució.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia docent de l'assignatura consistirà, en primer lloc, en classes expositives en les que es requerirà una participació activa constant de l'alumnat amb l'únic objectiu que cada sessió esdevingui clau per a l'aprenentatge dels continguts de l'assignatura i el desenvolupament de competències d'expressió oral i argumentació jurídica. Per aquest precís motiu, el professor donarà un feedback individual a l'estudiant després de cada classe i, en especial, després de les activitats d'avaluació per tal de detectar problemes en el procés d’aprenentatge i que l'estudiant pugui corregir-los.

A més, el professor utilitzarà casos pràctics reals i d'actualitat a la majoria de classes per tal que l'estudiant adquireixi habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions a partir de l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial vigent.

Com a complement formatiu imprescindible, l'estudiant haurà de participar en les activitats formatives que el professor proposarà al Moodle per cada tema amb la finalitat de treballar i adquirir aquelles competències relacionades amb l'expressió escrita i l'aprenentatge autònom en el marc del procés penal. 

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentació a l'aula dels conceptes i l'aplicació pràctica que tenen
15 17
Activitats a l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
03 06 22 23 24 25 26
Activitats fora de l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
26
Estudi independent de l'alumne
11 17 24
Treballs individuals i en grup
04 15 22 24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El sistema d’avaluació serà continuat en base al següents termes:

  • 2 exàmens
  1. Examen parcial de 5 preguntes curtes.
  2. Examen final de 10 preguntes curtes.

Ambdós exàmens representen el 50% de la nota de l'assignatura.

Cada un d'ells computa el 25% dins el total.

L'examen parcial és alliberatori de matèria pel final - sense perjudici d'aquells continguts directament relacionats amb l'examen final.

El exàmens puntuaran sobre 10. Es requerirà un 5 tant perquè l'examen parcial alliberi matèria, com per aprovar l’examen final.

Si l'alumne no es presenta a l'examen parcial, no podrà realitzar l'examen final. En aquest supòsit, l'estudiant haurà de presentar-se a la segona convocatòria per a la totalitat dels continguts i la nota del 30% reservada a l'avaluació continuada serà un 0.

En cada examen hi haurà una o dues preguntes addicionals amb les que es pretén que l'estudiant demostri l’excel·lència del seu aprenentatge. Si les contesta correctament, pot obtenir fins a 1 o 2 punts addicionals, respectivament.

Després de l’examen parcial, el professor farà una sessió de revisió individualitzada amb la finalitat d'apuntar els problemes d'estudi/aprenentatge de cada estudiant.  

  • Participació i implicació acadèmica

Amb la finalitat de garantir una avaluació realment continuada i adequada al Pla de Bolonya, l’actitud activa de l'estudiant a classe i a les activitats diverses que trobarà al Moodle de l’assignatura representarà el 40% de la seva nota final.

Per tal d’evitar que els estudiants que no poden participar a classe per qüestions personals es vegin perjudicats en l’avaluació i/o una participació estèril, es perdran el 33% de les notes més altes de la totalitat dels ítems d’avaluació de participació – a classe i al Moodle.

  • Assistència

L’assistència a les classes computa un 10% a la nota final de l’assignatura amb el que es busca que l’estudiant participi i faci un seguiment constant de l’assignatura per tal de maximitzar l’aprenentatge i el desenvolupament de les competències curricularment previstes.

 

 La nota de cada una dels 3 apartats anteriors haurà de ser de mínim 5 per fer mitja i aprovar l'assignatura.


 Segona convocatòria

Aquells estudiants que no hagin superat l'avaluació continuada podran presentar-se a la segona convocatòria del examen de l'assignatura que computarà un 70% de la nota final de la mateixa. El 30% restant provindrà de la nota obtinguda a l'avaluació continuada que ha de fer tot alumne. L'estructura de l'examen serà de 5 preguntes curtes pels temes del primer parcial i 5 més pels del final. 

Bibliografia i recursos

El punt de partida per l'estudi d'aquesta signatura és la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECRIM) - tinguin en compte que aquesta haurà d'estar actualitzada a la data en què s'imparteixi l'assignatura. 

Amb la finalitat de sistematitzar el contingut de la citada, es recomanen els següents manuals:

ARMENTA DEU, T., Lecciones de Derecho procesal penal, Marcial Pons, Madrid, 12ª edició, 2019.

MONTERO AROCA, J., Derecho Jurisdiccional III Proceso Penal, Tirant lo Blanch, València, 27ª edició, 2019.

Per a la realització de les activitats, l'estudiant haurà d'haver fet us de les bases de dades que té a la seva disposició a la biblioteca digital de la Universitat.